open-navfaktor-logo
search
Veto Cvijanović
Blokada bezviznog režima BiH i Kosova: Ni na svadbe, ni sahrane, mogu samo da sanjam rodbinu u Bosni
Ni na svadbe, ni na sahrane. Tim riječima Safet Temaj iz Prizrena objašnjava situaciju u kojoj se nalazi njegova porodica, zbog rigoroznog viznog režima koji godinama opterećava stanovnike Bosne i Hercegovine i Kosova.
02.07.2023. u 19:28
get url
text

Safet u BiH ima članove porodice s kojima se, kako kaže, zbog nemogućnosti dobijanja viza ne može viđati "ni za dobro, ni za loše".

- Danima smo čekali da pokojnog ujaka dopremimo u Prizren kako bismo ga ovde sahranili - kaže za RSE, i dodaje da je prije nekoliko mjeseci bio uzbuđen zbog najave da će uskoro moći posjetiti rodbinu u BiH.

No, nakon poteza političara iz entiteta Republika Srpska, koji su stopirali ukidanje viza između BiH Kosova, vjeruje da međunarodna zajednica mora reagirati i konačno riješiti ovaj problem.

- Najviše zamjeram predstavnicima međunarodne zajednice što je dozvolila da Republika Srpska blokira slobodu kretanja - kaže Safet.

VEZANI TEKST - NSRS podržala veto Cvijanović: Državljani Kosova ne mogu u BiH s ličnim kartama

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska zaustavila je 27. juna usvajanje sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. Time je praktično blokirano uvođenje bezviznog režima između BiH i Kosova, iako je to bilo dogovoreno u novembru 2022. potpisivanjem sporazuma o mobilnosti na Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa.

Muharem Nerjovaj, stanovnik Bihaća porijeklom sa Kosova, kaže za RSE da je to nastavak višegodišnje diskriminacije i ponižavanja.

- Time smo postali ne građani drugog, nego trećeg ili četvrtog reda. Očekivali smo da će to sa vizama konačno biti riješeno, ali sve su opet bez razloga zablokirali. Imam prijatelje u Banjoj Luci i mogu reći da narod nije kriv, nego oni koji vladaju i kojima to ide u korist - ističe on.

Muharem bajramske praznike provodi u rodnom Prizrenu. Kako kaže, dolazak na Kosovo jedini je način da vidi majku i sina, te ostale članove porodice.

Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova, pa državljani te zemlje u BiH mogu ući uz vizu koja se odobrava "samo u izuzetnim slučajevima". Vize se izdaju na posebnom obrascu u ambasadama BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Muharem se prisjeća i kako mu je u Službi za poslove sa strancima BiH prije nekoliko godina rečeno da je njihova posjeta BiH moguća "jedino u slučaju ako neko umre".

Zbog rigoroznog i kompleksnog procesa dobijanja viza, oni su odustali od dolaska u Bihać.

- Imam kosovsku ličnu kartu i bh. papire, ali njima je problem. Jednom sam mami izganjao vizu i sve je trajalo gotovo pet mjeseci i imali smo million problema na granici. Nećemo više ni pokušavati - ističe on.

Teško do viza

Ukidanje viznog režima godinama ne dopuštaju zvaničnici RS-a, a najglasniji protivnik je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Nove blokade inicirala je prije nekoliko dana predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, članica Dodikovog SNSD-a, proglašavajući to pitanje destruktivnim po vitalni interes entiteta RS-a.

Elvira Dushi rođena je u Prištini, a u Sarajevu sa porodicom živi 24 godine.

Kako kaže, proteklih godina su je u Sarajevu posjećivale sestre zahvaljujući tome što imaju dokumente Srbije. Nadala se da će u ovoj godini biti omogućeno putovanje sa ličnim kartama, što je i obaveza iz sporazuma potpisanog u okviru Berlinskog procesa.

- Naravno da je razočaravajuće ovo što su uradili neki predstavnici vlasti jer ukazuje na neozbiljnost i diskriminaciju naših građana. Država BiH ne bi trebalo da ima takvih opstrukcija kad su u pitanju građani Kosova, bez obzira na nacionalnost - kaže ona.

Imajući u vidu političku situaciju u BiH, ona ne očekuje brze promjene.

- Neminovno, živimo tu i nema nam druge nego da se stvari promijene nabolje. No, sve što sam čula posljednjih dana govori da kultura političkog dijaloga nije dosegla nivo adekvatan za 21. vijek. Nada posljednja umire, ali kako stvari sada stoje malo sam rezervirana - ističe ona za RSE.

Čekamo da obiđemo grobove najmilijih

Viješću da i dalje neće moći da ide bez viza u rodni Bihać, razočarana je i Senada Imamović koja stanuje u Prizrenu na Kosovu. Više od dvije decenije nije bila u BiH. Pokušala je da dobije vizu u ambasadama u Tirani i Skoplju, ali je zbog komplikovane procedure na kraju ipak odustala.

- I dalje ću moći samo da sanjam moju rodbinu i Bosnu. Slike gradova i moje rodbine mogu gledati, ali ne mogu na slikama osjetiti vazduh, vodu i miris Bosne - kaže ona. 

Prije nekoliko mjeseci Senada je otišla u penziju i nadala se da će uskoro moći da pređe granicu samo sa ličnom kartom kako to predviđa sporazum o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu.

- I dokle ćemo čekati na milost nečiju da dozvoli da odemo i obiđemo svoje žive, da obiđemo grobove naših najmilijih. Voljela bih da znam kako bi reagovali ti koji nam zabranjuju ulaz u Bosnu, da njima zabrane da obiđu svoje najmilije, da osjete našu bol - navodi Senada.

Muharrem Zejnullahu iz Zajednice Albanaca u BiH, kaže za RSE da je vizni režim samo jedan od problema koji opterećava odnose između BiH i Kosova. Podsjeća da BiH ne priznaje nijedan dokument izdan na Kosovu.

Muharrem Zejnullahu iz Zajednice Albanaca u BiH

- To znači da ne priznaje nijedan rodni list, kao ni druge dokumente koji su od životne važnosti za Albance u BiH porijeklom s Kosova. To nam stvara nevjerovatne probleme - ističe on.

Članovi njegove porodice iz Prištine posljednji put su ga u Sarajevu posjetili prije 15-ak godina.

- Tad sam imao udaju kćerke i samo su tri člana moje porodice dobili vizu. Doduše, na pet dana i to je bio maksimum. Nakon toga, više nisu dolazili - ističe on.

Zbog rigoroznog viznog režima BiH za državljane Kosova, zvanična Priština je 2014. godine uzvratila istim mjerama, uvodeći vize za bh. državljane.

Zejnullahu kaže da od tada ni njegova porodica iz BiH nije putovala na Kosovo.

- Jako rijetko se viđamo, samo u iznimnim slučajevima. Ne postoji mogućnost da vam neko dođe kad god poželi - naveo je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.