open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Blokada i ucjene u Parlamentu BiH, delegati iz SNSD-a nisu podržali nijedan zakon
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas usvojio izmjene tri zakona jer su protiv bili delegati iz SNSD-a, uprkos tome što su prethodno usvojeni u Zastupničkom domu.
04.10.2023. u 13:29
get url
text
Glasanje u Domu naroda BiH
Glasanje u Domu naroda BiH

Time je nastala blokada kod usvajanja zakona. Upravo iz SNSD-a, posebno proteklih dana, navode da neće podržati nijedan zakon dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim žele "protjerati" strane sudije iz ovog suda. Tako je jučer i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, po četvrti put, s dnevnog reda skinulo evropski zakon o sudovima. 

- Prvi zakon o kojem ćemo glasati bit će zakon o Ustavnom sudu - poručio je i danas SNSD-ov delegat i portparol ove stranke Radovan Kovačević. 

Tako u drugom čitanju nisu usvojene izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koje su predvidjele da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

U drugom čitanju nisu usvojene ni izmjene Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine koje preciziraju pravo na rad pola radnog vremena nakon porodiljskog odsustva.

Oba ova zakonska rješenja sada idu na pokušaj usaglašavanja među članovima kolegija Doma naroda, a nakon toga će se o njima delegati konačno izjasniti.

Nisu usvojene ni izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se prag za registraciju privrednika kao poreskih obveznika povećao sa 50.000 KM na 100.000 KM prihoda godišnje.

Delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije) pitao je članove kolegija zašto su sazvali sjednicu ako su znali da zakoni neće proći. Odgovor nije dobio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.