open-navfaktor-logo
search
Gospodar procesa
Blokada, ucjena, žrtvovanje interesa građana: Jesmo li zaglavili s aktuelnom koalicijom do 2026.
Izmjene tri zakona koji se tiču osoba sa invaliditetom, porodilja u institucijama Bosne i Hercegovine i privrednika u Bosni i Hercegovini zaustavljene su prošle sedmice u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer su delegati iz SNSD-a bili protiv. Dan ranije je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine po četvrti put skinulo zakon o sudovima BiH koji je evropski uvjet.
11.10.2023. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Špago o otkazivanju sjednice: Ovo je maltretiranje građana, koalicija se dogovori tek kad treba povećati plaće

Ovim je počela realizacija prijetnje SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom da neće usvojiti nijedan zakon dok strane sudije ne budu protjerane iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kroz zakon o Ustavnom sudu.

"Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP) je na prošlosedmičnu blokadu SNSD-a u Domu naroda odgovorila jučer na sličan način. Zaprijetili su da neće podržati sporazum koji se tiče izgradnje medicinskog kompleksa Banja Luka koji je važan za RS, pa je otkazana jučerašnja hitna sjednica Zastupničkog doma. Na dnevnom redu su bili i sporazumi koji se tiču priznavanja diploma na zapadnom Balkanu.

Iz ovoga je očito da Dodik žrtvuje interese svih bh. građana zbog svog interesa. "Trojka" tobože odgovara, blijedo i kasno.

Nameće se pitanje da li su građani Bosne i Hercegovine zaglavili s ovom vlasti i ovom koalicijom ("Trojka", SNSD, HDZ) do idućih izbora 2026. godine.

- Nezahvalno je dati tu vrstu procjene, ali ako se nastavi ova vrsta eskalacije i blokade od strane Milorada Dodika i koalicije okupljene oko njega, to bi moglo ugroziti koaliciju na državnom nivou, to je jasno. U velikoj mjeri to ovisi od toga da li će neko uspjeti da pacifizira Dodika, hoće li on odlučiti da ovo nije oportuno. I prije je bilo blokada pa su zakoni usvajani – rekao je politički analitičar Adnan Huskić.

Istakao je da je njemu bitno da Bosna i Hercegovina dobije pozitivno mišljenje po pitanju Evropske unije i krene u proces pregovaranja o pridruživanju zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom.

- Samo je pitanje hoće li Brisel imati dovoljno sluha. Učinak ove vlade bolji je od prethodne, ali nedovoljno da se vidi pravi zamah – stava je Huskić.

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, istakao je da je prošle sedmice nakon sjednice Doma naroda i obaranja tri zakona i rekao da kreće blokada.

Kazao je i da je vrlo moguće da ostanemo "zaglavljeni" s ovom kalicijom na državnom nivou do idućih izbora.

- Jedini ko može srušiti Vijeće ministara BiH je SNSD, a ko im je to dao je pitanje. SNSD je gospodar procesa na nivou BiH isto kao HDZ na nivu Federacije BiH. To im je "Trojka" svjesno dala – naglasio je Dunović.

VEZANI TEKST - SNSD malo "za", malo "protiv" istog zakona: Ne čudi, "Trojka" im je dala šta su tražili

Napomenuo je da ne zna da li se ikada desilo da vlast zakaže hitnu sjednicu, stavi na dnevni red tačke koje su usvojene u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i nakon dva proširena kolegija kaže da zapravo nije ništa hitno i da se "vidimo za tri sedmice".

- Imali su mogućnost da razgovaraju, zakažu novu hitnu sjednicu, ovu odgode za sutradan, imali su bolje varijante od ove na koju su se odlučili. Poslali su poruku opozicji i građanima da sve što kažu više ne vrijedi – rekao je Dunović.

Dodao je da je "Trojku" pogodilo to što SNSD nije prihvatio njihove izmjene zakona koje se odnose na preciziranje prava porodilja nakon porodiljskog odsustva, ali da nije primijetio da ih je pogodilo to što SNSD nije usvojio ostala dva zakona, a koja je predložila opozicija i odnose se na povećanje praga za prijavu u PDV sistem i na pravo osoba sa 80 posto invaliditeta da imaju posebnu oznaku na vozilu umjesto što to imaju pravo samo stopostotni invalidi.

- Ovo je mršav pokušaj "Trojke" da pokažu mišiće. Njihova ucjena na Zastupničkom domu je pokušaj da se javnosti pokažu da znaju povući crvenu liniju koju nisu povukli kada je trebalo nego su prepustili sigurnosni sektor Dodiku, Upravu za indirektno oporezivanje BiH gdje je SDP javno govorio da pripada njima – dodao je Dunović.

Naglasio je da je posljednjih pola godine bilo onako kako SNSD kaže i sumnja da će se to promijeniti, te da tako može i do 2026. godine.

- SNSD uz pomoć HDZ-a će dobijati šta želi, a Trojka ako se pobuni bit će na "light" temama. Osim političkog cilja da se protjeraju strane sudije, imamo i to što gura SNSD i HDZ, a radi se o imenovanju članova Centralne izborne komisije BiH na način da ih imenuje i Dom naroda. U tom slučaju članove CIK-a moraju amniovati SNSD i HDZ – ocijenio je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.