open-navfaktor-logo
search
Gradi se od 2020.
Blokirana Hitna pomoć: Podzemna garaža u Sarajevu završava se za tri mjeseca
Sapunica oko izgradnje podzemna garaže kod sarajevske Hitne pomoći se nastavlja i po najnovijem obećanju Belme Barlov, direktorice Zavoda za izgradnju KS, konačno će biti završena za tri mjeseca, a Kolodvorska ulica će se asfaltirati za sedam do 14 dana.
21.03.2022. u 20:22
get url
text

Od 20. augusta 2020. godine kada su počeli radovi na izgradnji podzemne garaže u Kolodvorskoj ulici Hitna pomoć je skoro blokirana. Njihova vozila teško dolaze do zgrade, a još teže izlaze kada idu na intervenciju. U ovom djelu Sarajeva veoma je frekventan saobraćaj i sa ulice je davno dignut asfalt i stvaraju se velike saobraćajne gužve jer se vozila usporeno kreću izbjegavajući rupe na ulici. Svađe između nervoznih vozača su svakodnevne, pa i tuče, a česti su i sudari auta.

Prvi rok za završetak podzemne garaže kod Hitne pomoći u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici prošao je 15. novembra 2020. godine. Garaža nije završena ni u aprilu 2021. godine. Zatim, usljedilo je novo obećanje da će biti završena u junu 2021. godine. Poslije toga je usljedilo još nekoliko obećanja, ali garaža se još gradi, a sve je to obećavao bivši direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

U najboljem slučaju, ako se riješe problemi koji prate izgradnju garaže, trebali bi završiti radove za 90 dana, izjavila je za Faktor Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS.

- Za izgradnju Garaže G3 u Kolodvorskoj ulici, nakon povećanja cijena materijala na svjetskom tržištu, zbog pandemije COVID-19, prethodnih mjeseci nailazimo na razne probleme. Zakon o javnim nabavkama je specifičan i striktan u ovom segmentu gdje nije moguće ugovoriti povećanje cijena. Nakon najnovijih dešavanja u svijetu, problem se danas utrostručio tako da cijena materijala se mjenja na dnevnom nivou. Uz sve napore svih institucija i usporenosti u radu izvođača radova, pokušavamo iznaći najbolje i najekonomičnije rješenje – pojasnila je Barlov.

Direktorica je dodala da će u "ovoj ili sljedeće sedmice asfaltirati Kolodvorsku ulicu".

Izgradnja podzemne garaže zajednički projekat je Vlade KS i Općine Novo Sarajevo, čija je vrijednost iznosila oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 milion maraka. Koliko će zbog kašnjenja u izgradnji biti skuplja, to još niko ne zna!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.