open-navfaktor-logo
search
Dan kada je ubijeno njih 71
Bol, suze, tuzlanska Kapija: Porodice, prijatelji, zvaničnici položili cvijeće u Aleji mladosti
Na mjestu gdje je ukopan Sandro, dvogodišnji dječak koji je ubijen u naručju oca, i jutros je, na godišnjicu zločina, osvanulo dirljivo pismo. Ostavila ga je njegova tetka, uz slatkiš koji nikada neće pojesti.
AUTOR: Fena/Tuzlanski.ba
25.05.2024. u 11:07
get url
text
Položeno cvijeće u Aleji mladosti u Tuzli
Položeno cvijeće u Aleji mladosti u Tuzli
Polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji u Tuzli počelo je komemorativno obilježavanje 29. godišnjice zločina na tuzlanskoj Kapiji koji su počinili pripadnici Vojske RS-a sa položaja na planini Ozren.
Cvijeće su položili predstavnici porodica, a potom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, članovi Gradskog vijeća Tuzla...
Komemorativno obilježavanje bit će nastavljeno u 11 sati na Kapiji kada će se na spomen-obilježju položiti cvijeće i odati pošta mučki ubijenoj tuzlanskoj mladosti 25. maja 1995. godine.
Granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, tačnije sa lokaliteta Panjik, ubila je 71, a ranila više od 150 osoba. Prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine, a najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak Sandro Kalesić.
Sandro je ubijen u naručju oca Dine.
Na mjestu gdje je ukopan i jutros je osvanulo je dirljivo pismo, objavio je Tuzlanski.ba. Ostavila ga je njegova tetka, uz slatkiš koji nikada neće pojesti.
- Ne brini, samo spavaj, sutra kada ustaneš bit će sve uredu. Znači, sutra ću ponovo moći milovati tvoju plavu kosicu, držati tvoje male dlanove u svojima, gledati tvoj široki osmijeh, grliti nejaka, mala ramena, kao da mi je posljednje?!! Oh, kakva bi sreća bila držati te u zagrljaju i više te nikada nikome ne pustiti… ili skupa ili nikako! Ti i ja moja mala Plava Gljiva sa najveselijim osmijehom u očima, bezbroj dječije slatko izgovorenih riječi, rukicama koje se pružaju ka meni, grle me iskreno, čisto, glavica na mome ramenu, tako spokojno spuštena…
Ne brini, samo spavaj, sutra kada ustaneš bit će sve u redu. Znači, ponovo ćeš koračati pored mene do bake i dede kao veliki, objašnjavati mi zašto teta na ulici prodaje čokolade i sa beskrajnim i čistim povjerenjem u najplavljim očima na svijetu pružiti ruke ka meni kada trebamo preći ulicu. Zatvorim oči i osjećam tvoj zagrljaj, nježan i jak u isti čas. Da li je moguće toliko osjećati nečiju prisutnost, iako tvoju prisutnost zamišljam šta mi govoriš, kako mi se smiješ, kako me gledaš… da li bi i danas tako bilo? Da li bi dolazio svojoj keki kada ti treba razgovor, savjet, osmijeh od kojeg te neće boliti glava?
Ne brini, samo spavaj, sutra kada ustaneš bit će sve uredu. Više te neće boliti rupica u srcu veličine zrna riže, više nećeš ječati zato što ne znaš šta se događa, i što te boli i što te strah, više ti nikada neću moći prošaptati jedino Plavo moje, stisnuti te u zagrljaj i reći koliko te volim, još samo sada ćeš podići najčistiji i najplaviji pogled ka nebu, tamo gdje je tvoja duša našla mir, gdje se smiješ i dozivaš me… ali moje oči ne mogu da se otvore, nešto im neda.. da te zagrlim pogledom, stisnem uz sebe, nešto mi stišće grlo i nikako da protisnem tvoje ime, guši me, rastavlja na sitne dijelove, razara. Ne brini, samo spavaj, sutra kada ustaneš bit će sve u redu, i više nikada ništa nije bilo u redu… Najviše na svijetu voli te tvoja keka - napisala je Sandrova tetka.
Pismo za Sandra
FOTO: Tuzlanski.ba
Na Tuzlanskoj kapiji poginuli su: Razija Dedović, Alma Brguljak, Sena-da Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Re-kić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Me-hinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnja-ković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rah-mani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abu-ismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrusta-nović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muris Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Saimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.
Denis Bećirović i Željko Komšić
FOTO: Fena
U 20.55 oglasit će se sirena u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. godine granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji.
Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce u petak, subotu i nedelju od 8 do 22 sata.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.