open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Bolnice u Zenici, Bihaću i Tuzli: Imaju li dovoljno opreme, koliko je medicinara na bolovanju?
Otvaranje bolovanja zdravstvenih radnika u u Federaciji Bosne i Hercegovine u vremenu kada je svaki ljekar, tehničar, prijeko potreban u borbi protiv koronavirusa, tema je o kojoj se danima govori. S obzirom na to da je u Kantonu Sarajevo ovaj problem itekako evidentan, pitali smo bolnice širom Federacije Bosne i Hercegovine da li kod njih ima zloupotreba bolovanja.
15.04.2020. u 17:05
get url
text
Bolnice, koronavirus

Podsjećamo, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na bolovanju je u ovim danima više od 300 zdravstvenih radnika, u Općoj bolnici "Prim dr. Abdulah Nakaš" sedam do 10 posto od ukupnog broja uposlenika. U Općoj bolnici ima oko 700 uposlenih. U JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo od 2.200 uposlenika, njih 265 je na bolovanjima. Zbog svega u planu je kontrola bolovanja.

Redovna je kontrola bolovanja

- Nemamo povećan broj bolovanja u odnosu na stanje prije pandemije, čak je broj i nešto manji. Ukupno je 20 doktora na bolovanju, a kontrola bolovanja se radi i redovno, a radit će se i sada za svako sumnjivo bolovanje. Ukupno je zaposleno sa 31.03.2020. godine 1.708 radnika - rekao nam je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenice.

Odgovarajući na pitanje da li imaju dovoljno zaštitne opreme, Skomorac nam je kazao da za sada imaju dovoljno opreme.

- Posjedujemo za sada dovoljne količine zaštitne opreme koju smo osigurali kupovinom vlastitim i sredstvima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao i iz donacija, a u narednom periodu očekujemo pravedan dio opreme sa federalnog nivoa. Na raspolaganju u ustanovi imamo 10 respiratora. Imamo potpisane ugovore za tri respiratora i očekujemo isporuku, a u proceduri smo nabavke za još pet respiratora - naveo nam je Skomorac.

Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ima 896 uposlenih, od kojih je 80 na određeno vrijeme.

- Prema evidenciji za mjesec mart na bolovanju se nalazilo 87 radnika. U ustanovi se redovno kontrolira opravdanost bolovanja, te se prate parametri bolovanja duža od 42 dana, do 42 dana, trudnička, odnosno, porodiljsko odsustvo gdje se nalazi 21 radnica. Na bolovanju duža od 42 dana nalazi se 26 radnika, na bolovanju do 42 dana ukupno 33 radnika, a na 100-postotnom bolovanju se nalazi sedam radnika. Ono što je evidentno i utvrđeno, u našoj ustanovi nema zloupotrebe bolovanje - rekao nam je Hajrudin Havić, direktor bolnice.

Kazao nam je da trenutno imaju dovoljno zaštitne opreme protiv COVID-19.

- Oprema uključuje zaštitu za radnike (zaštitna odijela, vizire, rukavice, jednokratne mantile, pregače i kape), odnosno, dezinfekciona sredstva za opću sanitaciju, odnosno, dezinfekciju ruku, površina i uređaja. Međutim, ona se svakodnevno koriste, te se zalihe zanavljaju prema procedurama.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su nam kazali da se posebna pažnja posvećuje praćenju i analizi izostanaka radnika sa posla zbog privremene spriječenosti za rad, sa aspekta njihove učestalosti i razloga zbog kojih su radnici na bolovanju. Cilj je spriječiti bilo koji oblik zloupotrebe i izbjegavanja negativnih efekata na organizaciju procesa rada.

Blago povećanje radnika spriječenih da rade

- S obzirom na to da u UKC-u Tuzla trenutno radi 2.435 radnika, razumljivo je da se podaci o izostancima sa posla zbog privremene spriječenosti za rad mijenjaju na dnevnoj bazi. Analizirajući podatke sa posljednjim presjekom od 31.03.2020. godine, može se zaključiti da je došlo do blagog povećanja broja radnika koji su privremeno spriječeni za rad u poređenju sa istim datumom presjeka prošle godine. Ali to se povećanje može opravdati brojem radnika koji su na bolovanju zbog činjenice da im je izrečena mjera izolacije u vezi sa sprečavanjem širenja infekcije koronavirusom COVID-19. Stoga se može reći da u ovom trenutku broj radnika UKC-a Tuzla koji su na bolovanju ne odstupa od uobičajenih i očekivanih okvira. Stanje će se svakako i dalje pratiti i UKC Tuzla će reagovati u skladu sa zakonskim mogućnostima na svaku vrstu zloupotrebe koja se eventualno uoči - naveli su nam iz UKC-a Tuzla.

Za odgovore o bolovanjima zdravstvenih radnika ostali smo uskraćeni iz Sveučilišne klinike Mostar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.