open-navfaktor-logo
search
Medicinari odlaze i iz BPK
Bolnici u Goraždu nedostaje anesteziologa, internista, pedijatara...: Ohrabruje sedam ljekara na specijalizaciji
Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje regije, suočava se sa nedostatkom medicinskog kadra koji sve više odlazi u zapadnoevropske zemlje. Razlozi su uglavnom bolje plaće i uvjeti rada, a ono što posebno zabrinjava je odlazak mladog kadra.
21.02.2023. u 21:08
get url
text

Toga nije pošteđen ni Bosansko-podrinjski kanton (BPK) Goražde, čija se bolnica godinama susreće sa nedostatkom, prije svega, ljekara specijalista.

Finansijska dubioza

Primjera radi, u jeku pandemije izazvane koronavirusom, Kantonalna bolnica u Goraždu nije imala infektivni odjel, te nijednog infektologa i pulmologa.

Ni dvije godine poslije, stvari nisu puno bolje. Prema riječima prim. dr. Fuada Rovčanina, direktora, koji je na ovu funkciju izabran 4. decembra prošle godine, bolnici nedostaje anesteziologa, pedijatara, neurologa, transfuziologa, radiologa, mikrobiologa, dermatovenerologa, ortopeda, internista.

Prim. dr. Fuad Rovčanin                                                                         GORAŽDEPORTAL.COM

Dodaje, "kako nedostatak ljekara rješavaju angažovanjem kolega iz drugih zdravsvenih ustanova iz okruženja i Federacije BiH".

- Stanje je kao i dugi niz godina unazad praćeno finansijskom dubiozom, nedostatkom doktora i primjetnim trendom njihovog odlaska, ali ne samo njih nego i ostalog medicinskog kadra. Ono što se nadam je da ćemo u saradnji sa Vladom BPK i resornim ministarstvom te uz saradnju sa svim uposlenicima u narednom periodu poboljšati kvalitet usluga našim osiguranicima, ali i materijalni položaj uposlenih - navodi Rovčanin.

Kantonalna bolnica Goražde pruža zdravstvene usluge sekundarnog nivoa svim osiguranicima registriranim u Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK, kojih je nešto više od 24.000.

U bolnici je uposleno 178, od toga 121 zdravstveni i 57 nezdravstvenih radnika. Od zdravstvenog kadra, 13 je specijalista, dva subspecijalista, što je daleko od potrebnih.

Naime, prema važećoj sistematizaciji, ova zdravstvena ustanova trebala bi, kaže Rovčanin, imati 28 specijalista.

- Ohrabrujući podatak je što trenutno imamo sedam doktora na specijalizaciji – dodaje direktor.

Kada je riječ o opremi, posljednjih nekoliko godina radi se na modernizaciji dijagnostičkih uređaja.

- Nabavljen je CT koji je dugi niz godina bio izostavljen iz plana nabavki, a planira se i nabavka novog rentgen aparata, zanavljanje opreme u operacionim salama, nabavka novog laparoskopskog stuba, novih operacionih lampi, pacijent monitora – ističe.

Povećane plaće

U januaru mjesecu ove godine potpisan je novi kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora kao Prvi aneks kolektivnog ugovora sa Sindikatom uposlenika u zdravstvu kojim je došlo do povećanja osnovnih plaća za doktore, prema riječima Rovčanina, nekih 18 posto, ali i za druge uposlenike oko sedam posto.

Na pitanje koliko je Vlada BPK Goražde, odnosno nadležno ministarstvo u prošloj te za ovu godinu izdvojilo sredstava za bolnicu, Rovčanin odgovara "kako su do sada realizirana dva projekta, i to jedan iz granta kapitalnih sredstava za opremanje zdravstvenih ustanova iz Budžeta za 2022. - nabavka medicinske opreme u vrijednosti od 69.000 KM i projekt sufinansiranja specijalizacija za prošlu godinu u iznosu od 70.000 maraka".

- Oba projekta realizirana su u decembru prošle godine. U budžetu ministarstva za ovu 2023. planirana su sredstva kapitalni grant za opremanje zdravstvenih ustanova u iznosu od 110.000 KM – istakao je Rovčanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.