open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Boračka udruženja iz Bužima o presudi pripadnicima Armije RBiH: Sud je povjerovao lažnim svjedocima
Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim, a povodom jučerašnje prvostepene osuđujuće presude pripadnicima 505. viteške brigade, izražava duboko razačarenje u odluke pravosudnih institucija države Bosne i Hercegovine.
05.03.2024. u 12:14
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao presudu kojom su sedmerica bivših pripadnika Armije RBiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice.

- Danas smo uvjereni da je na sceni nastavak relativizacije i izjadnačavanja agresora sa braniocima ove države. Posebno nas zabrinjava činjenica da sud nije prepoznao lažne i izmišljene izjave svjedoka od strane rušitelja i izdajnika ove države. Činjenica je da je Tužilaštvo BiH protiv jednog od brojnih svjedoka koji su davali lažne iskaze na sudu BiH podiglo optužnicu. Drugi navodni svjedoci su isto tako rekli da su izjave davali pod pritiskom, dok su brojni vještaci utvrdili stvarno stanje u ovom predmetu, a koje sud nije uvažio - naveli su iz Koordinacije i dodali:

VEZANI TEKST - Sedmerici pripadnika Armije RBiH za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora

- Ipak, na naše veliko razočarenje sud je povjerovao lažnim svjedocima, zanemario nepobitne dokaze odbrane i vještaka koji su razobličili svaku stavku iz optužnice, te izrekao nasrazmjerne kazne našim pripadnicima koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu od agresora i izdajnika.

Uvjereni smo da će drugostepeno vijeće Suda BiH uvažiti brojne dokaze odbrane i vještaka, da će van svake razumne sumnje utvrditi istinu, da će prepoznati i ocijeniti lažne iskaze od onih koji su od 1992. godine rušili državu Bosnu i Hercegovinu. Mi smo uvijek poštovali odluke institucija ove države i borili se za slobodu, pravo i pravdu i tako ćemo nastaviti sve dok  postojimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.