open-navfaktor-logo
search
Ahmići
Boračka udruženja iz Viteza: Započeta nelegalna gradnja spomen-obilježja žrtvama hrvatske nacionalnosti
Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Viteza tvrdi kako je u prigradskom naselju ovog grada, nazvanom poslije rata Buhine kuće, jučer započeto sa, kako navode, nelegalnom gradnjom spomen-obilježja žrtvama hrvatske nacionalnosti stradalim u takozvanom Domovinskom ratu.
17.03.2023. u 13:10
get url
text

Dodaju da za ovu gradnju nema neophodnih dozvola i saglasnosti, kako općinskih, tako i Federalnih organa.

- Parcela na kojoj se započela nelegalna izgradnja je 3538/2 katasterske općine Počulica i nalazi se neposredno uz magistralnu cestu M5 na izlazu, odnosno ulazu u grad Vitez - pojasnili su te dodali:

- Zahtjevamo od nadležnih općinskih, kantonalnih i Federalnih inspekcijskih oragana da se hitno reaguje i radovi zabrane do rješavanja zakonom propisane dokumentacije.

Smatraju da se bez javne rasprave ne smije dozvoliti gradnja ničijih vjerskih i nacionalnih obilježja a pogotovo uz glavne saobraćajnice koje označavaju mjesto, naselje ili grad u koji se dolazi, odnosno iz kojeg se odlazi.

- U tom dijelu općine je, nažalost, u borbenim dejstvima, bilo mrtvih na obje zaraćene strane i nikakva jednostrana rješenja niti su poželjna, niti donose pozitivnu klimu u relaksaciji međunacionalnih odnosa i zbližavanja naroda koji žive na tim prostorima - naveli su.

Kako dodaju, uz saopćenje javnosti i javno pozivanje inspekcijskih organa da zaustave radove, uputit će i dopise svim relevatnim državnim organima i institucijama, jer se, ističu, ne mogu pomiriti da uvijek jedni te isti rade šta i kako žele u ovoj općini, "bez obaziranja na to koga i kako povređuju i koliko bola nanose porodicama žrtava sela Ahmići, koje se nalazi u neposrednoj blizini mjesta izgradnje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.