open-navfaktor-logo
search
Posjetili mostarskog muftiju
Boračka udruženja Mostara dala podršku izgradnji Mevlane: Protivnici te ideje namjerno stvaraju ratne tenzije u gradu
Autor: Faktor
14.03.2024. u 17:16
get url
text
Sa sastanka u Mostaru
Sa sastanka u Mostaru
Predstavnici boračkih udruženja Grada Mostara posjetili su danas mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića i pružili mu bezrezervnu podršku u svim inicijativama izgradnje Interkulturnog centra Mevlana na lokalitetu Lakišića harema.
Kako je saopćeno, u posjeti su bili predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata Grada Mostara (JOB, RVI, Udruženje porodice šehida i poginulih boraca, Udruženje Zlatnih ljiljana i udruženja veterana MUP-a).
Istaknuto je da je projekat Interkulturnog centra doprinos Islamske zajednice simbiozi i jedinstvu Grada Mostara na cijelom području, te da je lokalitet Lakišića harema tokom rata bio zona ubijanja, na kojem su tokom cijelog rata ostala neka tijela ubijenih Bošnjaka.
- To područje niko nije posjedovao kao ratnu teritoriju. Kasnije je spletom okolnosti pretvoreno u Centralnu zonu i početa gradnja Kazališta. Do nje treba da bude izgrađen i centar Mevlana. Svjesni smo da će to biti teška borba, ali mislimo da je to ispravan put jer građenjem zgrada ovoga tipa stvaramo multikulturni Mostar, pokazujemo da nismo zaostali u vremenu i da tražimo saradnju, što nam je uvijek bio cilj - kazao je Esad Kosić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara.
Kosić smatra da protivnici ideje Intekulturnog centra Mevlana namjerno stvaraju ratne tenzije u gradu i siju paniku među građanima.
-  Ratna djelovanja trebala su ostati iza nas. Mi iz ratnih udruženja bi se trebali baviti statusnim pitanjima naših članova i reintegraciji u normalan život - istakao je Kosić.
Kasim Mušinović, predsjednik veterana policije u Mostaru, također smatra odličnom idejom da svako sporno područje bude preinačeno u područje integracije.
- Evo, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) se gradi na način koji nije dobar jer nije dobro ništa što se ne gradi legalno i u skladu sa propisima, ali isto tako je dobra ideja da se odmah do tog i takvog Kazališta napravi i zgrada centra Mevlana. Onaj ko se protiv toga buni, buni se iz svog neznanja. Ime Mevlana je svjetska baština, zaštićena od strane UNESCO-a i ne postoji na svijetu obrazovan čovjek koji ne zna ko je Mevlana - kazao je Mušinović.
S izgradnjom centra Mevlana, prema njegovom mišljenju, konačno bi se došlo u fazu smirivanja međunacionalnih nesporazuma i trvenja.
- Osim toga, treba otvoreno reći da pritisci da se ovo ne uradi je diranje u crvenu liniju. Zaista je dotle došlo - poručio je Mušinović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.