open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Boračka udruženja TK: Konaković, Nikšić i Forto nisu poželjni u Srebrenici; Suljagić: To nije politički skup
Koordinacija Boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona uputila je saopćenje za javnost u kojem su poručili liderima "Trojke" Nerminu Nikšiću, Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću da nisu poželjni na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula.
05.07.2023. u 13:25
get url
text

- Ovim putem želimo da iskažemo svoje razočarenje s obzirom na brutalne uvrede koje su izrečene na sastanku vladajuće koalicije sa nivoa BiH u Konjicu od Milorada Dodika, a na koje nisu reagovali predsjednici stranaka SDP, NS i NiP.

S gnušanjem odbijamo pomisao da navedeni budu prisutni na obilježavaju godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu žrtava istog u Memorijanom centru Srebrenica Potočari. 

U cilju zaštite tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata dostojanstva porodice žrtava, kao i mira i spokoja šehida ukopanih na mezarju u Potočarima poručujemo onima koji su ćutke i pognute glave slušali bezočne uvrede - niste poželjni - navodi se u saopćenju.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, naveo je kako njega niko nije kontaktirao.

- To je komemoracija i dženaza, nije politički skup. Mi tamo ne pravimo razliku između ljudi različitih političkih opredjeljenja, različite vlasti. Vlasti različitih boja i različitih nivoa su pomagale Memorijalni centar. Ja molim sve, iz srca, da politiku sačuvaju za 12. juli i za izvan Memorijalnog centra, ako je to ikako moguće - naveo je Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.