open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravdi
Borački zakoni koji donose uvećane naknade sutra stupaju na snagu
Set boračkih zakona kojima se uvećavaju naknade većem broju boračkih kategorija sutra stupaju na snagu. Riječ je o pet zakona čije su izmjene i dopune 12. aprila potvrđene u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koje je predsjednik Federacije Marinko Čavara potpisao 13. aprila i oni će danas biti objavljeni u Službenim novinama.
14.04.2022. u 14:58
get url
text

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, za Faktor je kazao kako je danas uputio Odluku o osnovicama i koeficijentima na mišljenje, a što je jedan od preduvjeta da korisnici boračkih naknada što prije počnu dobijati uvećane naknade.

Uvećane naknade najkasnije u junu 

- Vlada Federacije BiH potom treba da usvoji ove dokumente jer je to zakonska obaveza. Nadam se da će to biti završeno što prije kako bi uvećane naknade imali već u maju, ali ako ne, dobit će retroaktivno u junu - kazao nam je Terzo.

Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica čijom primjenom se povećava osnovica za pet posto. Tako se povećavaju naknade za supruge šehida i poginulih borca bez djece sa prihodima. Tim suprugama kod ostvarivanja penzije iz radnog odnosa, invalidnina umanjivala za 60 posto. Ovim izmjenama se to više neće dogoditi.

Izmjenama se omogućava suprugama umrlih ratnih vojnih invalida, a koje su mlađe od 45 godina, koje ne rade, da naslijede 50 posto suprugove invalidnine. Do sada nisu bile prepoznate kroz zakon.

Izmjenama zakona se povećavaju invalidnine za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Do sada su ti roditelji, jedan ili oba, koji nemaju druga primanja, živjeli otprilike od 220 KM mjesečno. Sada će jedan roditelj imati 391 KM, a dva 455 KM. Zatim, omogućava se djeci koja su bez oba roditelja ostala u ratu, a koja su nezaposlena, pravo na invalidninu do 35. godine. Do sada je to pravo važilo do njihove 25. godine.

Povećanja najtežim ratnim vojnim invalidima 

- Jedna od najbitnih odredbi ovog zakona je usklađivanje osnovice po tzv. švicarskoj formuli (50 posto bruto domaćeg proizvoda i rast cijena) i to je ono što će boračkoj populaciji u narednom periodu dati neku sigurnost da njihove naknade rastu svake godine prema. U slučaju negativnih kretanja parametara u zakonu je predviđeno da neće doći do umanjenja naknada - objasnio je ranije Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica povećava se i dodatak za tuđu njegu i pomoć najtežim ratnim vojnim invalidima. Za invalide prvog stepena osnovica je 200 posto, za drugi stepen 140 posto, a za treći stepen 100 posto.

Sutra će stupiti na snagu i izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a kojima se u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu uvode demobilisani borci-povratnici u RS i koji žive u Brčko distriktu. Pravo na ovu vrstu naknade će moći ostvariti i supruge umrlih demobilisanih boraca povratnika u RS, ali i supruge umrlih boraca koje su nezaposlene i imaju 57 i više godina sa područja FBiH.

Egzistencijalnu novčanu naknadu će primati sa federalnog nivoa, a ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

Sutra će na snagu stupiti i usvojene izmjene Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, a čijom primjenom se povećava osnovica za 14 posto, sa 641 KM na 730 KM.

Usklađivanje penzija kod prijevremenog povoljnijeg penzionisanja

- Korisnici ovog zakona su imali utvrđenu osnovicu, ali nisu imali zakonsku obavezu usklađivanja, njihova primanja nisu usklađivana. Godine 2009. ovoj populaciji su smanjene naknade za 10 posto, a prema Zakonu o uštedama. Njihove naknade od 2010. do 2021. su porasle za 7,5 posto kao i invalidnine, iz tog razloga je povećanje 14 posto - pojasnio je ranije Terzo dodavši da će se i njihove naknade usklađivati prema takozvanom švicarskom modelu.

Sutra će početi i primjena izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca, a kojima će se ubuduće penzije usklađivati kao i ostalim penzionerima iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Do sada je to usklađivanje bilo u manjem procentu u odnosu na druge penzionere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.