open-navfaktor-logo
search
Tešanović najavio
Borba protiv koronavirusa: BiH nabavlja savremenu opremu, dnevno 100 testova
Bosna i Hercegovina imat će na raspolaganju dva seta, odnosno kompletnu laboratorijsku opremu sa po 1.000 testova za detekciju koronavirusa. Ovim opremom dnevno će se moći uraditi 100 testova.
18.03.2020. u 13:22
get url
text

Rekao je to danas Zoran Tešanović, zamjenik direktora u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

On je dodao da je Agencija, u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, uspjela da osigura jedan set laboratorijske opreme za detekciju koronavirusa te da će taj set opreme otići Kliničkom centru u Banjoj Luci. 

-Vrijednost jednog seta je 250.000 eura. Jedan je dobijen i bit će dodijeljen Banjoj Luci, a s obzirom na to da se radi o hitnoj isporuci, već u ponedjeljak će se znati kada dolazi drugi u našu zemlju i odmah će biti upućen u KCUS. Oba ova seta bit će na raspolaganju za čitavu Bosnu i Hercegovinu - napomenuo je Tešanović.

Radi se o setovima koji se koriste u Evropi, odnosno u čitavom svijetu, i na ovaj način slijedit će se osnovna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, da je testiranje ključno u zaustavljanju širenja zaraze koronavirusom.

Također, obezbijeđeni su i setovi za kontrolu životinja, Veterinarskom fakultetu u Banjoj Luci i Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.