open-navfaktor-logo
search
Visina snijega 169 cm
Borba sa sniježnim nanosima u Trnovu: Probijeni putevi do bjelašničkih sela, osiguran pristup skijaškim stazama
Već nekoliko dana zajedničkim naporima općinskih službi u Trnovu, javnih i privatnih preduzeća, organizacija i građana na Bjelašnici se vodi borba s velikim sniježnim nanosima, a kako bi se uspostavilo normalno funkcioniranje života na prostorima ove općine u Kantonu Sarajevo.
10.01.2021. u 08:45
get url
text

Sniježni prekrivač koji je, prema zvaničnim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovih dana dosezao i do 169 centimetara, a ponegdje su sniježni nanosi bili i značajno viši, prijetio je potpunom paralizacijom života na ovom području.

Kako bi se izbjegao takav scenarij i proglašenje stanja elementarne nepogode, odnosno, prije svega, očuvala komunikacija, nesmetano dopremanje namirnica u bjelašničkim selima, ali i pristup privrednim, turističkim kapacitetima i, posebno, skijaškim stazama na Bjelašnici, održan je sastanak predstavnika struktura Općine Trnovo, ZOI '84, Policijske uprave Hadžići, Policijske stanice u Trnovu, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, predstavnika preduzeća i organizacija koje rade na održavanju puteva u ovom kraju, kao i drugih aktera.

Kako su potvrdili iz Općine Trnovo, zacrtani ciljevi su ostvarenim velikim naporima i zalaganjima svih aktera. Posebno je naglašena briga o lokalnom stanovništvu, ali i posjetiocima Bjelašnice.

U tom smislu, uspostavljena je nesmetana komunikacija sa svim selima. Istovremeno i prostor platoa Babinog dola se intenzivno održava kako bi se omogućilo funkcioniranje turizma i sportskih aktivnosti naših građana i turista.

{$galerijaFotografija}

U narednim danima nadležne strukture najavljuju nastavak intenzivnih djelovanja kako bi se očuvale nesmetane aktivnosti na području Bjelašnice, odnosno Trnova.

Općinske strukture zahvaljuju svim akterima koji su dali doprinos kako bi se očuvalo normalno funkcioniranje života na Bjelašnici i prostorima općine Trnovo u ovom periodu, saopćio je Press centar za promociju olimpijskih planina.

Umoljani 4.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.