open-navfaktor-logo
search
Ugovor na ugovor
Borba za parking kod sarajevske Vijećnice, obaviješteni policija i ministar MUP-a
Iz firme TC Baščaršija Group ogorčeni su posljednjim potezom Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića.
28.02.2021. u 10:42
get url
text

Naime, kako kažu, posljednjom odlukom njima je uskraćeno iznajmljivanje parkinga u neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice, a za čije korištenje imaju zakonit i validan ugovor za još dvije i po godine.

- U posjedu ovog parkinga smo od 2009. godine. Kako su se mijenjali direktori Tržnica i načelnici mi smo uvijek tu trajno bili u podzakupu i izmirivali svoje obaveze – kažu iz TC Baščaršija Group.

Pojašnjenje cijele situacije dao je advokat Ifet Feraget, koji zajedno sa kolegom Edinom Šabanovićem, zastupa TC Baščaršija Group.

- Firma koju zastupamo, a na osnovu saglasnosti koje je Općina Stari Grad dala Kantonalno javnom komunalnom preduzeće Tržnice-pijace, ima zaključen ugovor o podzakupu. Ugovor između Tržnica-pijace i TC Baščaršija Group je na pet godina i traje od 2018. do 2023. godine. Prošle godine je Općina Stari Grad otkazala ugovor, odnosno Tržnice su otkazale ugovor TC Baščaršija Group, bez postojanja ijednog zakonskog razloga. Tada smo kolega Šabanović i ja podnijeli Općinskom sudu u Sarajevu tužbu radi utvrđivanja nezakonitosti tog otkaza. Taj postupak je u toku, tako da sve ostalo nije pravno utemeljeno. Morate prije svega okončati pravni život prethodnog ugovora, a tek onda je moguće zaključivati novi ugovor - ističe Feraget.  

Feraget: TC Baščaršija Group imaju ugovor do 2023. godine

Kako dalje pojašnjava, u međuvremenu vlasnik TC Baščaršija Group je obaviješten od trećeg lica, da to treće lice navodno ima ugovor sa Općinom Stari Grad o korištenju spornog parkinga kod Vijećnice.

- To je potpuno neprihvatljivo jer je sudski spor u toku. Stoga smo ja i kolega obavijestili Policijsku upravu Stari Grad, MUP Kantona Sarajevo, odnosno kabinet ministra da se spriječi vršenje bilo kakvih krivičnih dijela i prekršaja ili narušavanje javnog reda i mira, jer su ta lica navodno najavila da će na silu ući u posjed prvog marta, odnosno u ponedjeljak. To se ne radi tako. To bi bilo samovlašće, uzimanje zakona u svoje ruke i ugrožavanje nečije sigurnosti.

Zbog toga smo obavijestili policiju i dostavili im potrebne kontakte da stupe sa tim licima, kako ne bi došlo do bilo kakvog nasilja. Ako se zakonski postupa, mora se okončati postupak pred sudom. Ako neko misli da ima neko preče pravo, s obzirom da je firma TC Baščaršija Group legalni posjednik, putem suda su trebali pokrenuti postupak i tražiti deložaciju. Pa kada se to okonča, onda se može zaključivati ugovor sa nekim trećim licem – kategoričan je Feraget.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.