open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Borci još čekaju da vlast u KS na Listi lijekova da prednost domaćim proizvođačima, a novac odlazi u Srbiju
Iako su još prije nekoliko mjeseci uputili zahtjev nadležnima u Vladi Kantona Sarajevo da se sačini nova Esencijalna lista lijekova, boračke organizacije još nisu dobile nikakav odgovor.
05.06.2022. u 19:02
get url
text

U međuvremenu, i dalje većina novca iz Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koji pripada građanima ovog kantona, umjesto da ostaje u našoj zemlji, odlazi van granica Bosne i Hercegovine.

Šta kaže ministar Osmanović

Podsjetimo, Faktor je u februaru prenio negodovanje predstavnika boraca koji su pitali vlast u KS "zašto najviše novca odlazi na račun Hemofarma iz Vršca u Srbiji, te u još nekoliko stranih kompanija, nauštrb domaćih proizvođača?"

VEZANI TEKST - Borci pitaju Fortu i Vranića: Zašto većina novca sa Liste lijekova odlazi u Srbiju

Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja KS, tada nam je kazao "kako je zahtjev da se to promijeni Koordinacija boračkih organizacija u KS uputila prema Vladi KS, odnosno Ministarstvu za boračka pitanja, još u januaru".

- Naravno da takvo nešto ne tražimo nauštrb zdravlja građana, ali smo jasno kazali da sve ono što se proizvodi u našoj zemlji i kvalitetan je lijek, mora imati prednost. Osim toga, zašto bismo novac davali onima koji ne žele dobro našoj zemlji i koji čine sve da je razbiju - kazao nam je tada Godinjak.

Ismet Imamović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, kaže "kako su oni analizu iz koje se vidi kako su domaći proizvođači lijekova stavljeni u nepovoljan položaj u odnosu na strane, predali Omeru Osmanoviću, ministru za boračka pitanja KS, još prije nekoliko mjeseci".

- Mi smo išli preko našeg Ministarstva za boračka pitanja. Osmanović nas je izvijestio da je on nešto radio na tome, ali da kompletan posao treba uraditi Ministarstvo zdravstva KS. Dokle je to došlo, ne znamo, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju - navodi Imamović.

Dodaje kako je Koordinacija boračkih udruženja KS tražila od ministra Osmanovića da se "sačini nova Esencijalna lista lijekova u KS na kojoj će se prednost dati proizvođačima lijekova iz BiH".

- Zašto bismo davali prednost i novac Hemofarmu, koji je prije svega, strani proizvođač lijekova, na uštrb naših domaćih firmi koje su respektabilne i imaju široku lepezu lijekova koji se nalaze na Esencijalnoj listi. Osim toga, Hemofarm se nalazi u državi koja cijelo vrijeme radi na razgradnji BiH, a mi je još i finansiramo, a ne moramo. Nama to naš patriotski duh ne može dozvoliti. Krenuli smo od lijekova, ali tu nećemo stati, ići ćemo dalje - naglasio je Imamović.

Omer Osmanović

Ministar Osmanović "slaže se kako se treba dati prednost domaćim proizvođačima, ali u skladu sa, kako kaže, zakonskim okvirima".

- Ministarstvo za boračka pitanja bilo je posrednik u organiziranju sastanka predstavnika Koordinacije boračkih udruženja KS i Harisa Vranića, ministra zdravstva KS. Na tom sastanku, koji je održan možda prije dva mjeseca, osim ovog, govorilo se i o problemima ortopedskih dodataka. Predstavnici Ministarstva zdravstva na sastanku su uvažili sve primjedbe boračkih organizacija i obećali da će vidjeti šta mogu uraditi po svim tim pitanjima. Nakon toga mene više niko nije kontaktirao iz Ministarstva zdravstva - istakao je Osmanović.

U Vranićevom ministarstvu niko ništa ne zna

No, u Ministarstvu zdravstva KS "niko ništa ne zna o zahtjevima boraca da se promijeni Esencijalna lista lijekova".

Prim. mr. ph. Edina Stević, pomoćnica ministra zdravstva za farmaciju, kaže "kako ona nije bila prisutna na sastanku Vranića sa predstavnicima boraca niti je vidjela ikakav dokument".

- Ja jesam pomoćnica ministra za farmaciju, ali ako mi ministar ne delegira nikakav papir, ne mogu biti upoznata sa tim. Morala bi provjeriti s ministrom dokle se došlo sa tim - kaže Stević.

Dr. Jasminka Kapetanović, koja je uposlenica Ministarstva zdravstva KS i koja je, kako kaže, sa malim zakašnjenjem, prisustvovala pomenutom sastanku, rekla nam je "da je tada samo pomenut zahtjev boraca za promjenu Esencijalne liste lijekova u KS".

- To je samo u internoj komunikaciji spomenuo mr. Miralem Hadžić iz Udruženja RVI paraplegičara, u smislu "trebalo bi podržati Bosnalijek ili Zadu". Vranić je odgovorio: "Mi nikad nismo bježali da podržimo domaće proizvođače, ali odlučuje cijena i druge stvari šta treba biti na esencijalnoj listi". Ja sam ranije radila u Bosnalijeku, i jako sam za domaće proizvođače, ne iz patriotizma, nego iz čiste ekonomije, ali na sastanku je vrlo kratko o tome razgovarano. Uopće se nije razgovaralo o mijenjanju Esencijalne liste lijekova, nego da se podrži Bosnalijek. To je bio periferno efemerni detalj na sastanku, dokument o tome nikada nisam vidjela - kazala je Kapetanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.