open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Borci: Ludo je da se hapse pripadnici ARBiH sa Ilidže, a da niko nije odgovarao za brojne zločine tzv. VRS na Ilidži
Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići oštro osuđuje i izražava javno negodovanje povodom načina jutrošnjeg hapšenja peterice pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža i to: Senada Gadže, Nezira Agana, Vahida Alađuza, Muje Vatreša i Sulje Hebiba.
07.12.2021. u 20:13
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Uhapšeno pet pripadnika 4. motorizovane brigade

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, kako su saopćili, je za nepristran rad Suda i Tužilaštva.

Naveli su i to da pripadnici ARBiH u potpunosti poštuju organe države Bosne i Hercegovine, te da su pripadnici protiv kojih je pokretan postupak bili dostupni pravosudnim organima u zemlji, dodajući i to da je krajnje nepotrebno od institucija da se sa njima ponaša kao sa najgorim kriminalcima.

- Posebno izražavamo zabrinutost zbog načina politike koji je trenutno na snazi u BiH, a koji izjednačava branitelje i one koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kako vidimo da je rad Tužilaštva svrstan na stranu politike koja dolazi iz manjeg entiteta - navodi se u saopćenju.

Ističu da su im želje da se utvrdi istina i da su opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ne i za izjednačavanje žrtve i agresora.

- Ludo je i da se hapse pripadnici ARBiH sa područja općine Ilidža, a da niko nije odgovarao za Kasindolsku (43 ubijena civila), Transporter (ubistvo 4 teško ranjenih i medicinske sestre u pratnji Une), autobus Medjenica (hapšenje, ozljeđivanje i ubijanje djece bez roditeljskog staranja), ubistvo četvero djece u dječijem parku - Hrasnica, protjerivanje hiljada ljudi, kao i zbog krivičnih djela na ilidžanskim logorima i druge zločine koje je u općini Ilidži počinila tzv. Vojska Republike Srpske. Dok zločinci koji su činili zločine nad nesrpskim stanovništvom slobodno šetaju Iližom i uživaju sve blagodeti koje pruža naše društvo, žrtva nema pravo glasa i trpi dodatne traume, a pripadnici ARBiH su uhpapšeni - navodi se u saopćenju koje je na svojoj Facebook stranici prenijela Općina Hadžići.

U zaključku saopćenja naveli su i da ovakav način rada Tužilaštva BiH mijenja historijske činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.