open-navfaktor-logo
search
Finansiraju rušitelje BiH
Borci pitaju Fortu i Vranića: Zašto većina novca sa Liste lijekova odlazi u Srbiju
Nezadovoljne trenutnom Listom lijekova u Kantonu Sarajevo, prema kojoj, kako kažu, najviše novca odlazi na račun Hemofarma iz Vršca u Srbiji, te u još nekoliko stranih kompanija, nauštrb domaćih proizvođača, boračke organizacije u KS zatražile su od Vlade KS i Ministarstva zdravstva da pod hitno sačini novu Esencijalnu listu lijekova.
24.02.2022. u 15:16
get url
text

Zahtjev da se to promijeni, odnosno da se na Listi lijekova u KS prednost da domaćim proizvođačima, Koordinacija boračkih organizacija u Kantonu Sarajevo uputila je prema Vladi KS, odnosno Ministarstvu za boračka pitanja još prije više od mjesec dana.

Zaštititi domaću proizvodnju

U svom zahtjevu borci su zatražili provođenje stručne analize te prijedlog da se na Listi lijekova prioritet da domaćim proizvođačima, poput Bosnalijeka, Farmavita, Zade...

Ismet Godinjak

- Naravno da tako nešto ne tražimo nauštrb zdravlja građana, ali smo jasno kazali da sve ono što se proizvodi u našoj zemlji i kvalitetan je lijek, mora imati prednost. To smo uradili iz više razloga, vrijeme je recesije, a evo od jutros svjedoci smo i napada Rusije na Ukrajinu. Sve to utjecat će na stanje domaće proizvodnje, prije svega na ljude koji su uposleni u toj industriji. Mi ovim želimo zaštititi domaću proizvodnju. Osim toga, zašto bismo novac davali onima koji ne žele dobro našoj zemlji i koji čine sve da je razbiju – kaže Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo.

Iako je zahtjev upućen prije nešto više od mjesec, Godinjak navodi kako do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih vlasti u KS.

- Mi smo sve to uputili preko Ministarstva za boračka pitanja. U međuvremenu smo imali jedan sastanak, gdje smo nekim ljudima iz vlasti KS, doduše ne oficijelno, obrazložili sve šta je problem, šta želimo i šta mi mislimo da je dobro za Kanton Sarajevo i državu BiH. Nažalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor. Naredne sedmice planiramo održati sjednicu Koordinacije boračkih organizacija KS i sasvim je sigurno da će ovaj zahtjev biti pretočen u formalan i upućen premijeru Vlade Edinu Forti, ministrima za boračka pitanja i zdravstva Omeru Osmanoviću i Harisu Vraniću, te svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini KS – ističe Godinjak.

Borci su svjesni problema u državi, pa i unutar farmaceutske industrije, navodeći primjer afere "Bosnalijek". No, kako kažu, oni se ne žele tim baviti, za to postoje istražni organi i Tužilaštvo, a njihov je cilj, dodaju, zaštita domaće proizvodnje u svim segmentima, pa i u farmaceutskoj industriji.

- Ovo je prevažno pitanje, ne samo za Kanton Sarajevo, nego za cijelu državu BiH i od toga nećemo odustati. Mi o tome i ne bismo trebali razgovarati, ali evo moramo – kazao je Godinjak.

Borci navode kako su u razgovoru i analizi problema svjesni da su tome doprinijeli i neki naši ljekari i da u tome, kako kažu "učestvuju iz nekih svojih ličnih interesa, te kada propisuju lijekove prednost daju stranim proizvođačima i ne favorizuju domaću proizvodnju".

Prim. dr. Edo Selimić

Za mišljenje upitali smo i prim. dr. Edu Selimića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

- Naravno, da smo zainteresovani za ovo iz dva razloga, jedan je odluka Vlade FBiH po kojoj će KS dobiti manje novca od javnih prihoda, a drugi je što farmaceutska industrija KS u ogromnom postotku svoju robu izvozi u Rusiju. Sada će Zapad zahtijevati od nas da uvedemo ekonomske sankcije Rusiji. Samim tim farmaceutska industrija KS, dok se preorijentiše na druga tržišta, trebat će vremena. Dakle, treba je zaštititi, a to bi vlast u KS trebala uraditi tako što će napraviti novu Esencijalnu listu lijekova koja će sadržavati lijekove koje proizvode dvije farmaceutske fabrike u KS. Ono što ne budu mogle pokriti te dvije fabrike, treba uzeti generičke proizvode od firmi koje su prve na tržištu sa svojim originalnim proizvodima – objašnjava Selimić.

Doktori u RS-u ne propisuju lijekove Bosnalijeka

Na ovaj način će se, kako kaže, blokirati oni koji u sebi nemaju patriotsku crtu propisivanja lijekova svojih, odnosno domaćih farmaceutskih kuća.

- Sve ove tzv. "domaće farmaceutske kuće", nemaju veze sa tim nazivom. To nam pokazuje izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja KS po farmaceutskim kućama koliko se novca iz Zavoda odlijeva na lijekove. Daleko na prvom mjestu je Hemofarm Vršac. Pitam bez imalo ustručavanja – zašto izgrađivati privredu Srbije preko "domaće firme" – ističe Selimić.

Hemofarm je farmaceutska firma sa sjedištem u Vršcu u Srbiji. U našoj zemlji ova fabrika, prema riječima Selimića, nema proizvodne pogone, nego samo skladište pokraj Banje Luke u koju se dovoze lijekovi iz susjedne države, a potom prevoze širom BiH do krajnjih potrošača.

- Situacija je takva da u entitetu RS ili zapadnoj Hercegovini ne možete naći doktora koji će propisati lijek Bosnalijeka iz Farmavite. Ako nam vlast u KS nije svjesna, ima onih koji jesu – zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.