open-navfaktor-logo
search
Počinje isplata
Borci povratnici u RS i iz Brčko distrikta počeli sa predajom zahtjeva za novčanu naknadu
Nezaposleni demobilisani borci povratnici u manji bh. entitet i oni koji žive u Brčko distriktu počeli su sa predajom zahtjeva za ostvarivanje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.
30.05.2022. u 22:15
get url
text

Pravo na naknadu bez obzira na godine starosti omogućile su im izmjene Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica koje su nedavno usvojene u Parlamentu Federacije BiH, a stupile na snagu 15. aprila.

VEZANI TEKST - Borački zakoni koji donose uvećane naknade sutra stupaju na snagu

Predaja dokumentacije u Brčkom 

Naknada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje i pravo na ovu naknadu imaju sada i nezaposlene supruge umrlih boraca koje imaju 57 i više godina, dok se za supruge koje imaju manje od 57 godina trebaju pobrinuti kantoni.

Do sada su pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imali nezaposleni borci koji žive u Federaciji BiH i koji imaju 57 i više godina, a sa kantonalnog nivoa nezaposleni borci mlađi od 57 godina.

- Borci povratnici u RS i koji žive na području Brčko distrikta počeli su sa predajom zahtjeva za ostvarivanja prava na egzistencijalnu novčanu naknadu. Isplate će dobiti od prvog narednog mjeseca od dana podnošenja dokumentacije. Dakle, ako su zahtjev predali u maju, pravo na isplatu teče od 1.juna. Oni koji žive u Brčko distriktu dokumentaciju predaju u Brčkom.

Na osnovu Sporazuma Vlade FBiH i Brčko distrikta, potpisali smo sporazum i protokol o preuzimanju vojnih evidencija. Zahvaljujući tome borci iz tog dijela ne moraju više predavati dokumentaciju u Domaljevcu i Srebreniku - govori nam Terzo.

Primanja ne smiju biti viša od 173 KM 

Dodaje da demobilisani borci povratnici u RS dokumentaciju za egzistencijalnu novčanu naknadu predaju u prvu susjednu općinu u Federaciji BiH.

Među uvjetima za ostvarivanje prava na naknadu je da nezaposleni borci nemaju primanja viša od 173 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.