open-navfaktor-logo
search
Brisel
Borell: U Evropi nema mjesta prijetnjama secesijom i veličanju ratnih zločinaca
Danas je u Briselu održana peta sjednica Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj se razmatralo stanje odnosa između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i to prvenstveno pretpristupnog dijela u svjetlu Izvještaja Komisije za 2022. godinu
19.07.2023. u 20:34
get url
text

Fokus sjednice bio je na političkim i ekonomskim kriterijima, pravnoj stečevini i pretpristupnoj pomoći.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Španac Josep Borrell pohvalio je napore Vijeća ministara BiH pod vodstvom predsjedavajuće Borjane Krišto jer je "održala konstruktivan dijalog".

- Cijenimo usklađivanje vanjske i spoljne politike sa EU. Međutim, nisu usklađenost samo izjave. Usklađivanje znači i djelotvorna provedba. Moramo je pričekati. Želimo pohvaliti i državne vlasti što nastoje pokušati zadržati ovaj zamah - naveo je Borrell.

Posebno je spomenuo najave RS-a o stvarima koje su, kako je naveo, protiv EU perspektive i idu u smjeru izloliranja BiH od Evrope.

- Podrivanju ustavnog poretka mora se stati ukraj. Retorika koja dijeli i prijetnje secesijom, veličanje ratnih zločinaca, sve to mora prestati. U Evropi nema mjesta takvom ponašanju - istakao je Borrell te dodao:

- Istovremeno smatram da ljudi u BiH zaslužuju napredak ka evropskom putu. Tokom sastanka smo potaknuli sve političke aktere da se uključe u dijalog kako bi se riješila unutrašnja pitanja.

Poručio je kako se napori moraju usmjeriti na zajednički imenilac, pristupanje EU.

- Građani BiH žele da se poduzmu koraci prema pomirenju kako bi se zaključilo poglavlje prošlosti i kako bi se zakoni uskladili sa EU standardima. Mi zaista želimo da BiH ima evropsku perspektivu kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Mi ćemo stajati uz BiH, međutim, politički akteri u BiH moraju uraditi svoj posao. Mi iz Brisela malo toga možemo učiniti - zaključio je on.

Kako se moglo i očekivati, komesar za proširenje Evropske unije, Mađar Oliver Varhelyi nije nijednom tokom svog izlaganja spomenuo antiustavne i secesionističke poteze koji dolaze izbh. entiteta Republika Srpska i njegovog predsjednika Milorada Dodika, već je govorio o uspjesima koalicije na državnom nivou.

Dodik u svojim opasnim planovima ima već mjesecima prećutnu podršku zvanične Budimpešte.  

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.