open-navfaktor-logo
search
Oštre poruke
Borell upozorio Tegeltiju: Glorifikaciji ratnih zločinaca i negiranju genocida nema mjesta u EU
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell upozorio je vlasti Bosne i Hercegovine da ako žele postati dio EU-a, moraju poštivati uvjete članstva, a to su poštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost institucija, ali i uvažavanje međunarodnih presuda, kao što je presuda za genocid u Srebrenici.
13.07.2021. u 15:27
get url
text

Borell je rekao da glorifikaciji ratnih zločinaca i pokušaji revidiranja historije nemaju mjesta u Evropskoj uniji.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sastao se danas u Briselu sa Josepom Borellom, a na press konferenciji nakon sastanka Borell je poručio kako negatorima genocida i presuda Tribunala nema mjesta u EU.

- Očekujem da BiH do maksimuma iskoristi mjesece pred nama i da pokaže da ozbiljno shvata svoju integraciju u EU. To podrazumijeva ozbiljne reforme, diskusiju o izbornoj reformi, da se poštuju uvjeti članstva u EU, a to traži poštivanje odluka Suda za ljudska prava, funkcionalnost institucija, te da su u stanju da djelotvorno učestvuju u procesu odlučivanja u EU - rekao je Borell.

- Prije dva dana smo odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici, to nas podsjeća na potrebu za pomirenjem i da idemo naprijed. Srebrenica je međunarodno priznat genocid, to je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope, to je mrlja u kolektivnoj svijesti onih koji su učestvovali u njemu i onih koji to nisu spriječili - istakao je Borell.

- Pokušaj revidiranja historije, glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u Evropi, to se neće tolerisati - poručio je Borell na press konferenciji pred Zoranom Tegeltijom.

Borell je naglasio da svi akteri u BiH moraju prevazići secesionističke politike iz prošlosti, da se mora okončati glorifikacija ratnih zločinaca, i da se poštuju sve presude međunarodnih sudova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.