open-navfaktor-logo
search
Javno priznao
Borenović Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog prisluškivanja
Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, uputio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zbog krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.
21.05.2020. u 12:34
get url
text

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, Borenović je rekao da očekuje brzo djelovanje Tužilaštva i podizanje optužnice prema Sudu BiH, s obzirom na to da je Dodik javno priznao da je izvršio i da u kontinuitetu vrši navedeno krivično djelo.

- Očekujemo da ovo bude ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bilo - kraj karijere političara koji se ponašaju protivzakonito i protivustavno - kazao je Borenović.

On je istakao da je u pitanju ozbiljno krivično djelo za koje je previđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina po Krivičnom zakonu BiH. U obrazloženju krivične prijave navodi se da je Dodik jučer na sjednici Narodne skupštine RS-a u javnom obraćanju zastupnicima rekao da učestvuje u prisluškivanju članova opozicionih političkih stranaka u RS-u.

- Prema njegovim riječima, snimke razgovora opozicionih stranaka dobija od ministra unutrašnjih poslova u Vladi RS-a Dragana Lukača - navodi se u prijavi.

Zastupnik PDP-a Draško Stanivuković najavio je da će opozicioni zastupnici zbog neovlaštenog prisluškivanja podnijeti krivičnu prijavu i protiv ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača zbog neovlaštenog prisluškivanja.

Prijavu će podnijeti, kako je rekao, odmah po ukidanju vanrednog stanja i to ne samo Tužilaštvu RS-a, nego i Tužilaštvu BiH, a o svemu će obavijestiti i Agenciju za istrage i zaštitu BiH, koju poziva da po službenoj dužnosti pokrenu istragu.

- Ovo je ozbiljno krivično djelo, a sve je javno izrečeno na sjednici Narodne skupštine i na ovoj temi ćemo istrajati - rekao je Stanivuković novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je i član 155. Krivičnog zakonika RS-a, kojim je propisana kazna zatvora od pola godine do tri godine za spomenuto krivično djelo.

- Očekujemo da Dodik dobije poziv i bude saslušan - rekao je Stanivuković.

Dodik je, kaže, sinoć u parlamentu RS-a rekao da oni prisluškuju opoziciju i da znaju šta rade, a Lukač je klimanjem glave potvrdio Dodikove riječi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.