open-navfaktor-logo
search
Vrijeđanje inteligencije
Borenović u NSRS-u: Najavili ste 140 zakona. Februar je, a nema ništa
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović upitao je na početku svog obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a - šta je cilj i koji je koncept današnje posebne sjednice.
01.02.2022. u 14:16
get url
text

- Imate većinu, provedite sve što ste zamislili, ako imate plan. Nemojte da zamajavate zastupnike bez ikakvog smisla. Ne mogu više da ovo slušam, ovo vrijeđa inteligenciju – istakao je.

Poručio je da je današnja sjednica entitetskog parlamenta otvorena da bude pričaonica o svemu i svačemu.

- Hoćete da sa vama vodimo RS u sunovrat. Nećemo. Bilo je 27 posebnih sjednica u ovom mandatu, a 20 redovnih. Od tih 27 smo vas podržali na dvije, na jednoj ste nas slagali za 24 sata, kada smo dogovorili zamjenu stranih sudija Ustavnog suda tako da mijenjamo trojicu stranaca na način da jedan izbor bude u NSRS-u, a dva kroz izbor u FBiH. Nije prošlo ni 24 sata i došli ste u Parlamentarnu skupštinu BiH sa izmijenim prijedlogom – rekao je Borenović.

Poručio je da RS danas ima više neprijatelja, zaduženja, veće probleme...

- Najavili ste 140 zakona, evo februar je, a nema ništa – istakao je Borenović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je poručio da "posao koji je započet u posljednjih godinu dana neće stati", te dodao da postoje razne vrste pritisaka.

- Morali smo da počnemo povlačiti saglasnosti na sve ono što nije vlasništvo BiH nego je preneseno silom, a nije dio Ustava, da budemo svoji na svome - rekao je Stevandić.

Poručio je da je Inzkov zakon bio proba, a da je jedinstvo u RS-u, koje je inicirano tom odlukom, kratko trajalo.

- Da smo bili složniji ova kriza ne bi ni postojala. Stvorili smo pukotinu i time nadu u FBiH da na toj pukotini mogu nanijeti još više štete RS-u – rekao je Stevandić, i poručio da jedinstvo nije jednoumlje.

Kazao je i da među partijama u FBiH nema razlika u odnosu prema RS-u.

Pozvao je da se nastavi komunikacija u vezi s Inzkovim zakonom o zabrani negiranja genocida.

- Mislim da smo na dobrom putu da se predloži zabrana da se bilo koji narod naziva genocidnim i fašističkim i način da se povuče taj zakon ili proglasi ništavnim – dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.