open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Borrell: Budućnost BiH je u EU, neprihvatljivo je govoriti o secesiji države
- Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora prestati. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo - objavio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu.
09.05.2021. u 22:32
get url
text

Zapadni Balkan je jedna od dvije glavnih tema redovnog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Briselu.

- Stav EU nije se promijenio i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU kao ujedinjena i suverena država - kaže Borrell.

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova Predsjedništva - naglasio je on.

Borrell je rekao da je pozvao svoje sugovornike da prestanu s kontraproduktivnim diskursom i djelovanjem.

Ključna stvar koja se očekuje od Bosne i Hercegovine je ustavna i izborna reforma kako bi se udovoljilo standardima EU-a i provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.