open-navfaktor-logo
search
Upotreba lijekova
Bosanci i Hercegovci u 2018. za antidepresive dali osam i po miliona KM, mnogi ih piju "na svoju ruku"
Cijeli je niz posljedica nekontrolisanog uzimanja antidepresiva, od povećanog rizika za dijabetes, pojave osteoporoze, krvarenja iz digestivnog trakta, naglog debljanja, problema sa libidom, snom..., kaže prof. dr. Fahir Bečić, dekan Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu
12.09.2019. u 20:22
get url
text

Tokom 2018. godine Bosanci i Hercegovci na antidepresive potrošili su više od osam i po miliona KM. Kazali su nam to u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i dodali da su se najviše kupovali sertraline, fluoxetine i escitalopram.

Ono što je najveći problem je što mnogi sredstva za smirenje i antidepresive uzimaju na svoju ruku, bez ikakve prethodne konsultacije sa ljekarom ili farmaceutom, a takva navika, kaže prof. dr. Fahir Bečić, dekan Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, ozbiljno može ugroziti zdravlje.

Prof. dr. Bečić: Sredstva za smirenje mogu uzrokovati ovisnost

- Mnogi ne znaju, ali supstance iz sredstava za smirenje i antidepresiva, osim na centralni nervni sistem, mogu utjecati i na ostale organe u tijelu, poput jetre ili gastrointestinalnog trakta, izazvati oštećenja tih organa i krvarenja. Nažalost, malo je onih koji o posljedicama razmišljaju – naglašava Bečić.

Pomenuli ste sredstva za smirenje i antidepresive. Mnogi ta dva lijeka poistovjećuju, ne znajući da se radi o različitim medikamentima.

- To su lijekovi koji djeluju na naš centralni nervni sistem. Međutim, oni se razlikuju. Sredstva za smirenje ili anskiolitici imaju zadatak da osobu dovedu u fazu smirenja i kratkotrajnog opuštanja, dok antidepresivi donose dugoročnu stabilizaciju osobe i čine ga sposobnim za život. U BiH zabilježena je velika, rekao bi neopravdana, potrošnja i sredstava za smirenje, a prednjače apaurin i leksilium. Ukoliko se uzimaju nekontrolisano, posljedice su vrlo ozbiljne i mogu dovesti do ovisnosti.

Mnogi antidepresive uzimaju nekontrolisano ne znajući da time mogu ugroziti zdravlje?

- Generalno u svijetu, pa i kod nas raste potrošnja antidepresiva. Jednim dijelom to je opravdano, ali drugim dijelom takvo stanje potaknuto je pritiskom farmaceutskih kuća kojima je cilj prodati što više lijekova i ostvariti što veći profit. No, niko nas ne može primorati na nešto što ne želimo, a ako osjetimo da nešto nije u redu postoje ljekari kojima je to posao, i koji će nakon detaljnog pregleda i analize donijeti odluku da li je nekome potreban takav lijek i kako ga trebate uzimati. Naravno, tu su i farmaceuti kao posljednja kontrola prije nego što neko počne uzimati lijek. Samo primjena na ispravan način donosi benefit od antidepresiva. Sve ostalo je ugrožavanje zdravlja, jer supstance iz lijeka mogu stupiti u interakcije sa supstancama koje svakodnevno unosimo u organizam putam nekih drugih lijekova ili iz prehrane.

Koje posljedice mogu izazvati antidepresivi ako se godinama uzimaju bez nadzora ljekara?

- Ljekar, kada izdaje recept za antidepresiv, pacijentu objašnjava kako i koliko dugo ga treba uzimati. Toga se osoba treba izričito pridržavati. Uzimanjem lijeka "na svoju ruku" osoba ugrožava i psihičko i fizičko zdravlje. Cijeli je niz posljedica, od povećanog rizika za dijabetes, pojave osteoporoze, krvarenja iz digestivnog trakta, naglog debljanja, problema sa libidom, snom...

Koje su posljedice sedativa?

- Sedativ djeluje stabilizirajuće na pacijenta, ali ako se nekontrolisano koristi može izazvati niz neželjenih efekata, od lakših, do veoma teških. Kazali smo kako sedativ izaziva ovisnost, a kod starijih osoba i demenciju, što su potvrdila i svjetska istraživanja. I jetra je ugrožena, pa ljekar kad propisuje sedativ obavezno uz njega daje i lijek koji će zaštititi tu glavnu laboratoriju u našem organizmu kroz koju prolaze svi ti metaboliti.

Šta se može desiti ako osoba uzima antidepresiv "na svoju ruku" duže vrijeme?

- Takve osobe uvlače sebe u stanje kojeg nisu svjesne, jer posljedice mogu biti nažalost, i kobne. Hoću da kažem da uzimanje nekih lijekova može navesti osobu i na najgore činove, poput suicida. Upravo je to razlog zašto primjenu antidepresiva treba držati pod strogom kontrolom ljekara.

Mnoge osobe koje imaju neku hroničnu bolest, uzimaju i antidepresiv. Šta ovaj lijek može izazvati kod njih?

- Kod osoba koje imaju dijabetes mellitus ili neku kardiovaskularnu bolest, kao što je hipertenzija, ljekar određuje vrstu antidepresiva i način kako će se i koliko dugo lijek uzimati. Svi oni koji antidepresiv uzimaju bez znanja ljekara rizikuju pogoršanje hronične bolesti i svog psihičkog stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.