open-navfaktor-logo
search
Šta kaže ministar
Bosanci još ne mogu kupiti kuću u Sloveniji i obratno
Bosna i Hercegovina i Slovenija još nemaju potpisan sporazum o uspostavi reciprociteta o stjecanju prava vlasništva na nekretninama. Drugim riječima, Bosanci i Hercegovci ne mogu posjedovati nekretinu u Sloveniji i obratno.
22.01.2024. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Problemi bh. radnika u Sloveniji i kako da se zaštite: Prijave se za jedne uvjete rada, a dočekaju ih drugi

Ministar pravde BiH Davor Bunoza odgovorio je na zastupničko pitanje Jasmina Emrića kada bi se moglo očekivati postizanje ili ratifikacija ovog sporazuma.

Ministarstvo pravde Slovenije je 1. juna 2023. uputilo dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ministarstvu pravde BiH kojim je jasno dato na znanje da Slovenija ima interes da se pitanje uspostave reciprociteta po pitanju prava vlasništva na nekretninama što prije riješi na obostrano zadovoljstvo.

Kako se, između ostalog, navodi u odgovoru ministra pravde, državljani Bosne i Hercegovine i pravne osobe sa sjedištem u BiH imaju formalno pravo stjecati pravo vlasništva na nekretninama na teritoriji Slovenije pod uvjetom da postoji reciprocitet koji se utvrđuje prema njihovom Zakonu o utvrđivanju reciprociteta, dakle, zakonu Republike Slovenije.

- Reguliranje prava stranih vlasnika na stjecanju nekretnina u BiH definirano je kroz entitetske zakone o stvarnim pravima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko Distrikta BiH. Svi ovi navedeni zakoni u Bosni i Hercegovini predvidaju pravo stjecanja nekretnina za strane državljane uz uvjet postojanja reciprociteta.

Informirani smo da je Pravosudna komisija Brčko Distrikta donijela spisak država sa kratkim opisom uvjeta pod kojima strane osobe mogu ili ne mogu ostvarivati, odnosno stjecati pravo vlasništva na nekretninama u toj državi, te istom faktički konstatiraju postojanje reciprociteta.

Federalno ministavrstvo pravde i Ministarstvo pravde Republike Srpske još nisu ažurirali ovu listu. Nakon završenih obaveza nadležnih institucija po ovom pitanju mišljenja smo da bi bilo svrsihodno razmjenom nota sa Republikom Slovenijom uspostaviti, odnosno potvrditi taj reciprocitet -  kazao je, između ostalog, Bunoza.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, samo prošle godine dozvole za rad u Sloveniji dobilo je i počelo raditi 12.099 državljana BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.