open-navfaktor-logo
search
Traže oprost
Bosanska Dubica: Nakon napada na džamiju počinioci uputili izvinjenje
Iz Medžlisa su još potvrdili kako su roditelji ponudili da plate troškove sanacije štete pričinjene na džamiji
20.01.2020. u 10:51
get url
text

Nakon što je policija identificirala počinioce napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, jučer su oni u pratnji roditelja posjetili Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica. U razgovoru sa predsjednikom medžlisa Amirom Draganovićem,  glavnim imamom Safetom ef. Beganovićem i Merzukom ef. Kozlićem počinioci su izrazili kajanje i zatražili da im se oprosti.

- U razgovoru sa počiniocima osjetili smo istinsko kajanje i iskrene riječi izvinjenja. Nije nam drago što je došlo do  susreta ovim povodom, ali nam je drago što smo čuli riječi iskrenog kajanja i izvinjenja. Rado smo prihvatili poziv roditelja da posjete Medžlis jer ljudi su skloni griješenju, a veličinu čovjeka čini kajanje, traženja oprosta, i prihvatanje ruke izvinjenja - izjavio je za MINA-u glavni imam Safet ef. Beganović.

Beganović je istakao kako je potrebno graditi i održavati dobre komšijske odnose, te kako je ovaj susret s počionicima i njihovim roditeljima, u tom smislu vrlo važan. Iz Medžlisa su još potvrdili kako su roditelji ponudili da plate troškove sanacije štete pričinjene na džamiji.

- Nakon susreta u Medžlisu na poziv roditelja svi smo zajedno otišli na kahvu jer, kako su kazali počinioci, puno im znači da javnosti pošalju poruku iskrenog kajanja i s druge strane razumijevanja - dodao je imam Beganović.

Podsjećamo da je napad na džamiju osudio i načelnik općine Radenko Reljić, koji je ponudio da općina sanira nastalu štetu. Napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada, desio se 13. januara ove godine. Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije nisu rijetka pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine. 

Džamija je izgrađena početkom 17. vijeka. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH, 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10. augusta 2003. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.