open-navfaktor-logo
search
Hadž
Bosanskohercegovačke hadžije pristižu u Medinu, dvije osobe na bolničkom liječenju
Kad je riječ o zdravstvenom biltenu, imamo dva pacijenta u Meki na bolničkom liječenju, jednog zbog respiratornih tegoba, a drugi zbog infekcije prsta ruke, kazao je ljekar Adem Zalihić
AUTOR: Mina
21.06.2024. u 08:16
get url
text
Revda
Revda
FOTO: Mina
Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine ove godine su prvo obavile hadž, a onda iz Meke otputovale u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju, njegov mezar i druge znamenitosti ovog grada, saopćeno je iz MINA-e.
Prve grupe naših hadžija u grad Božijeg Poslanika stigle su jučer poslijepodne, a već rano jutros, prema odobrenom rasporedu, posjetile Revdu, prostor u Poslanikovoj džamiji između njegovog minbera i mezara.
Uz određena čekanje, u Revdi, koja se u skladu s hadisom Poslanika, a. s., smatra i jednom od džennetskih bašči, hadžije su uspjele provesti dio vremena, klanjati i učiti dove.
Poslanikova džamija je izgrađena uz kuću Muhammeda, a. s., na mjestu gdje se doselio nakon Hidžre u Medinu 622. godine po Isa a.s. Originalna džamija je bila bez krova i imala je dimenzije 30 sa 35 metara.
Revda je najstariji dio Poslanikove džamije, a mjesto gdje se nalaze mezari Poslanika i prve dvojice halifa naziva se simbolično Al-Hudžretu l-mu'attareh ili Mirisna izba, Mirisna odaja.
Tu je negdje nekad bila soba Aiše, r. a., Poslanikove žene, u kojoj je Muhammed, a. s., preselio na bolji svijet 632. godine po Isau, a. s..
Naše hadžije će danas će obaviti džuma namaz, a u poslijepodnevnim satima će im se pridružiti i novih osam autobusa hadžija koji će doputovati iz Meke.
Šef ljekarskog tima Adem Zalihić kaže da je, u skladu s planom usvojenim još i prije dolaska u Saudijsku Arabiju, odmah uspostavljena ambulantu i u Medini.
- U ambulanti se već uključuju infuzije, daju se terapije i sve je već u punom pogonu - kazao je Zalihić.
Kako budu prostizale hadžije iz Meke, tako će pristizati i ostatak ljekarskog tima s opremom i lijekovima.
- Kad je riječ o zdravstvenom biltenu, imamo dva pacijenta u Meki na bolničkom liječenju, jednog zbog respiratornih tegoba, a drugi zbog infekcije prsta ruke. Ostale hadžije su bez većih problema zbrinute u ambulanti u Meki, a dio njih evo i u Medini - kazao je Zalihić.
Povratak prvih hadžija iz Medine za Sarajevo planiran je 25. juna. U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH ove godine hadž je obavilo 2224 državljana naše zemlje. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.