open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Bosić: Borjana Krišto blokirala zakazivanje konstituirajuće sjednice Parlamenta
Obrazloženje koje je dala Krišto je da je još rano govoriti o terminu sjednice, da bi se dala prilika strankama da dogovore sastav novog Kolegija Zastupničkog doma
13.11.2018. u 15:26
get url
text

Nešto što je trebala biti tek formalnost, zakazivanje konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta, na kraju se pretvorilo u problem.

Članovi aktuelnog saziva Kolegija Zastupničkog doma Mladen Bosić, Šefik Džaferović i Borjana Krišto, nisu dogovorili datum konstituirajuće sjednice ovog tijela u novom sazivu, jer Krišto nije dala saglasnost za utvrđivanje bilo kakvog termina zasjedanja.

- Sve ovo predstavlja iznenađenje i za mene, jer nisam očekivao da će se ovo desiti. Tražit ćemo pojašnjenje od naše pravne službe da nam kaže kako izaći iz ove situacije. Ne znam da li se ovdje radi o najavi budućih opstrukcija HDZ-a, jer je ovo prvi put da se ovako desilo. Da je bilo ovakvih dešavanja i ranije, moglo bi se govoriti o nekom obrascu ponašanja, ali s obzirom na to da je prvi put da se ovako nešto dogodilo zaista ne znam šta bih rekao. Međutim, sve ovo ne ukazuje da će rad novog saziva Zastupničkog doma biti efikasniji nego do sada - kazao je Bosić.

Odmah nakon Bosićevog obraćanja i Krišto se obratila medijima, kazavši kako smatra da je još prerano govoriti o terminu sjednice, te da strankama treba dati mogućnost da se dogovore o novom sazivu Kolegija Zastupničkog doma.

- Mi još imamo dovoljno vremena da zakažemo ovu sjednicu. Svejedno je da li ćemo se dogovoriti da se ona održi 4, 5. ili 6. decembra. Još imamo desetak dana da dogovorimo termin sjednice. Međutim, smatram da je danas bilo preuranjeno utvrditi precizan datum i satnicu održavanja sjednice. Uvjerena sam da će se sjednica održati u Ustavom propisanom roku - kazala je Krišto.

Bosić je u svom obraćanju medijima problematizirao i nespojivost funkcija Šefika Džaferovića.

- Gospodin Džaferović 20. novembra preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH i pitanje je da li će uopće moći učestvovati u radu Kolegija, prilikom zakazivanja termina konstituirajuće sjednice. To je jedna od stvari koje će morati odgovoriti naš pravni tim - dodao je Bosić.

Međutim, Krišto je, barem u početku, tvrdila kako ne postoji zakonska prepreka da Džaferović učestvuje u radu Kolegija i nakon preuzimanja mandata člana Ptredsjedništva BiH. No, na opasku novinara kako su iz Centralne izborne komisije poručili da će tek donijeti odluku o paralelnom obavljanju funkcija u starom i novom mandatu, Krišto je unekoliko promijenila "priču".

- Mislim da ne bi trebalo biti problema, ali konačnu odluku o tome će donijeti CIK - kazala je Krišto.

Tim povodom izjavu medijima je dao i sam Džaferović.

- Mislim, ali nisam siguran, da je CIK ranije donio odluku da se u ovakvim slučajevima mogu obavljati obje funkcije. Međutim, da bih izbjegao bilo kakve eventualne probleme, ovlastio sam svog kolegu Amira Fazlića da umjesto mene učestvuje u radu Kolegija prilikom zakazivanja konstituirajuće sjednice - kazao je Džaferović.

Krišto je odrečno odgovorila na pitanja novinara da li na ovaj način HDZBiH pokazuje da će blokirati sve procese u državi u naredne četiri godine, kao i pitanje da li HDZBiH čeka na to kakvu će odluku CIK donijeti u vezi sa formiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH prije nego što da saglasnost na održavanje konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

U toku svojih obraćanja Bosić i Krišto su se osvrnuli i na postizborna dešavanja u BiH. Bosić je prokomentarisao prelazak Obrena Petrovića u SNSD.

- Stidim se zbog svega ovog što se dešava. Ja ne znam kako takvi ljudi mogu uopće da se ujutro pogledaju u ogledalo, nakon što su u predizbornoj kampanji pričali jednu priču, a sada su prodali svoj mandat političkim protivnicima. Mislim da se na ovaj način opozicija u RS-u pokušava pretvoriti u opoziciju kakva je u Srbiji. Na taj način ulazimo u autoritarnu vladavinu. Na ovaj način se SDS pokušava napraviti malom strankom. Znam da postoje struje u SDS-u koje zagovaraju saradnju sa SNSD-om. Na organima SDS-a je da donesu odluku o tome, ali ako budu pristali na to, ja neću biti u takvom projektu - poručio je Bosić.

Krišto se u svojoj izjavi dotakla eventualnog partnerstva HDZ-a BiH sa SDA.

- Mi smo održali razgovore sa SNSD-om. Naravno da sada predstoje razgovori i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka. Koliko je ko poželjan kao partner pokazali su birači na izborima. Međutim, tek u narednom periodu će biti donesena odluka sa kim ćemo razgovarati - napomenula je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.