open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Bošković: Konačni dogovor može ući u historiju kao najvažnija postdejtonska reforma
Dolazak međunarodnih predstavnika je poruka svima onima koji žele ovaj proces obezvrijediti i održati status quo. Došli smo do jedne tačke kada se odgovornost mora pokazati, smatra dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković (HDZ).
26.01.2022. u 17:05
get url
text
Mladen Bošković
Mladen Bošković

Ističe da sve kalkulacije koje su javno iznošene od nekih stranaka u decembru su bile jedan običan spin i da smo neminovno ušli u fazu kada konačan dogovor mora uslijediti.

- Ponuđeni prijedlozi HNS-a implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Svi pravni elementi su u potpunosti zadovoljeni i osiguravaju jednaka ustavna prava konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje.

Diskriminatorne odredbe koje je Ustavni sud BiH stavio van snage su u potpunosti regulirane i kroz prijedlog HNS-a omogućavaju se jednaka aktivna i pasivna biračka prava svima. Neko je zamislio da aktuelni nelegalni i nelegitimni sastav Centralne izborne komisije BiH preuzme ulogu zakonodavca. To je nedopustivo. Uz konačno stvaranje institucionalne stabilnosti, ono što smatram jednako važnim ovog procesa je unutarnja međunacionalna konsolidacija.

Ovo je test zrelosti za ovu zemlju. Konačan dogovor može ući u historiju kao najvažnija postdejtonska reforma i snažan poticaj za sve ostale reformske procese, ističe Bošković.

Kada je u pitanju funkcioniranje Federacije BiH i eventualno smanjivanje ovlasti Doma naroda, kako to traže neke stranke, Bošković kaže da hrvatska strana želi jake institucije, a one ne mogu biti zasnovane na diskriminaciji.

- Uzurpiranje ustavnih prava i diskriminacija je crvena linija. To uopće ne može biti tema pregovora i to je jasno onima koji izlaze s takvim inicijativama. Kada je u pitanju Dom naroda na federalnom nivou, naš je stav tu jasan, i HDZ-a BiH i HNS-a. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je neodvojivo od Predsjedništva BiH i domova naroda.

Član Predsjedništva BiH svoju institucionalnu legitimnost i crpi u Domu naroda. Kome će se član Predsjedništva obratiti u slučaju veta? Jasna je pozadina tih priča oko smanjivanja ovlasti ili ukidanja gornjeg doma i takvo što bi de facto i de iure srušilo Daytonski mirovni sporazum - navodi Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.