open-navfaktor-logo
search
Dogovorena komisija
Bošnjaci povukli veto u vezi s izgradnjom autoputa Banja Luka - Prijedor
Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a povukao je veto, koji je prethodno uložio na Plan parcelacije za autoput Banja Luka - Prijedor prema skraćenom postupku od 17. februara.
24.03.2021. u 13:18
get url
text

Potvrđeno je to nakon današnje sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS-a za usaglašavanje zakona, propisa i akata na kojoj je razmatrano ovo pitanje.

Do odustajanja od postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda došlo je jer su se predstavnici mjesnih zajednica kojima je bila sporna trasa autoputa usaglasili s resornim ministarstvom o formiranju zajedničke komisije koja će usaglasiti sporna pitanja.

Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda, rekla je da su navodno tri mjesne zajednice odustale od ove problematike, jer očekuju da će komisija riješiti stvari na terenu

Senad Bratić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a iz Koalicije "Zajedno za BiH", rekao je da je 17. marta došlo do sastanka predstavnika ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, projektanta i mještana, na kojem su dogovoreni uslovi za formiranje zajedničke komisije koja će brojati 15 članova i izlaskom na lice mjesta rješavala bi sve primjedbe mještana Kozarca i drugih mjesta koja se nalaze na trasi ovog autoputa.

- Komisija treba pitanja pravične naknade i isplate nekretnina koje budu predmet eksproprijacije završiti prije ulaska u sam posao na ovim radovima - kazao je Bratić i dodao da će komisija biti formirana u narednih par dana.

Bratić je istakao da je po trenutnom rješenju na području Kozarca predviđeno da se ruše četiri stambena i 12 pomoćnih objekata te da je moguće da će se taj broj smanjiti i trasa korigovati. Muris Čirkić, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, pozdravio je saradnju ministarstva i mještana Kozarca koji su se jasno izjasnili za izgradnju autoputa.

Narodna skupština RS-a usvojila je 17. februara Plan parcelacije za auto-put Banjaluka - Prijedor. Zbog njegove izgradnje, na području Prijedora predviđeno je rušenje 80 objekata, a Banje Luke 157 objekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.