open-navfaktor-logo
search
Odbijen amandman
Bošnjaci uložili veto: Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a idu pred Zajedničku komisiju NSRS-a i Vijeća naroda
Na današnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a razmatran je amandman Kluba delegata bošnjačkog naroda uložen na Zakon o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS-a, a u vezi s odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.
01.08.2023. u 14:15
get url
text

- Na sjednici Vijeća naroda nije postignuta saglasnost u pogledu navedenog zakona. Predmet je upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a za usaglašavanje zakona, propisa i akata - saopćeno je nakon današnje sjednice Vijeća naroda RS-a.

- Odbijen je amandman Kluba Bošnjaka i za sutra je zakazana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, koja će pokušati iznaći neko rješenje. Sudeći prema ovome danas sigurno neće moći ništa da se uradi po tom pitanju i konačnu odluku će donijeti Ustavni sud entiteta RS - rekao je Feni predsjednik Kluba  bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković. 

Dodao je da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na Ustavnom sudu RS-a, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

- Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud - kazao je Tabaković.

Narodna skupština RS-a je 20. jula ove godine usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a kojim je kriminalizovana kleveta.

Propisana je nova glava krivičnih djela koja se odnosi na povredu ugleda i časti, a predviđene su novčane kazne od 1.000 do 6.000 KM.

Za iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a koje nisu od opravdanog interesa, propisane su kazne od 1.000 do 3.000 KM, odnosno do 6.000 KM ukoliko je takvo djelo dovelo ili moglo da dovede do težih posljedica za oštećenog.

Za onoga ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola, predviđena je novčana kazna od 2.000 do 6.000 KM.

Uvedena su i nova krivična djela - neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, te zloupotreba fotografije i video-zapisa polno eksplicitnog sadržaja, a za koja su propisane zatvorske kazne.

Na istoj sjednici usvojen je i zaključak kojim je Narodna skupština RS-a zadužila Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku procedure uputi Nacrt zakona o medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.