open-navfaktor-logo
search
Akcija u Danskoj
Bošnjačka dijaspora skupila 43.000 KM za obnovu džamije Klek kod Prozora
Bošnjačka zajednica u Kraljevini Danskoj organizirana je putem udruženja, medija, džemata i humanitarnih organizacija koji koriste svaku priliku za pomaganje Bosni i Hercegovini.
11.04.2020. u 20:09
get url
text

Da je ova konstatacija tačna svjedoči i primjer BH Radija Odense i HO Bošnjaka Most-Bro koji su sakupili izuzetno značajna sredstva za obnovu stare kamene džamije u selu Klek kod Prozora.

Dugogodišnji voditelj BH Radija Odense i aktivista Mensur Graca pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za obnovu džamije koja je porušena u proteklom ratu.

Kako kaže, na ideju je došao sasvim slučajno nakon što je na društvenim mrežama pronašao autentičnu fotografiju stare džamije u Kleku.

Akcija je naišla na oduševljenje bh. građana u Danskoj, ali i u drugim zemljama. Ono što posebno ističe je da nisu željeli tražiti pomoć od stranih donatora, već isključivo od Bošnjaka u domovini i dijaspori.

- Odziv na akciju u Danskoj je bio odličan te smo u roku od dvije sedmice na računu imali 5.000 KM. Informacija o pokretanju akcije u Danskoj se brzo širila tako da je stigla i do naših ljudi koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ako su mještani Kleka te daleke 1875. godine u vrijeme siromaštva i kuge uspjeli izgraditi džamiju, onda i mi u današnjem vremenu moramo smoći snage da tu džamiju obnovimo u izvornom obliku. Moramo konačno početi da se oslanjamo sami na sebe - naglašava Graca.

Da je akcija uspjela te da je do cilja ostalo veoma malo svjedoči i izuzetno značajan iznos koji je sakupljen u svega nekoliko mjeseci. Naime, za početne radove potrebno je 50.000 KM, a BH Radio Odense sa svojim prijateljima je već skupio preko 43.000 KM.

- Stanje nakon svega tri mjeseca je takvo da smo mi od potrebnih 50.000 KM za početak radova prikupili već 43,538,00 KM. Zbog sudbine ove džamije, dodatan značaj ima cjelokupna akcija. Naime, džamiju su srušili i zapalili pripadnici HVO-a 1993. godine i pri tom u selu Klek ubili 14 civila, a kompletno selo zapalili.

U selu danas stalno živi tridesetak osoba, mada su gotovo sve kuće obnovljene. Veliki broj mještana dolazi u selo gdje obrađuju zemljište i održavaju svoja imanja.

Svi oni koji žele biti dio projekta obnove džamije na Kleku mogu donirati na račune predviđene za tu namjenu sa obaveznom naznakom "Džamija Klek". Nadamo se da ćemo ubrzo akciju privesti kraju i stanovnicima ovog sela izmamiti osmijeh na lice - konstatira na kraju Graca.

Uplate u BiH:
Medžlis islamske zajednice Prozor
Kralja Tomislava 13
88440 Prozor
Broj 1604105500005745
Vakufska banka Sarajevo, filijala Bugojno
Svrha doznake: Džamija Klek
Uplate iz inostranstva:
Medzlis I.Z-Prozor
Kralja Tomislava 13
Prozor 88440
Bosnia - Hercegovina
IBAN BA 391605020000005207
S.W.I.F.T. CODE VAKUBA 22
OBAVEZNA NAZNAKA : Džamija Klek

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.