open-navfaktor-logo
search
Borački savezi
Bošnjaković: Tražimo da izmjene Zakona o demobilisanim borcima idu u Parlament, očekujemo sastanak s Novalićem
Predstavnici Koordinacije boračkih saveza FBiH proisteklih iz Armije RBiH očekuju tokom ove sedmice sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem od kojeg će zatražiti da na Vladu FBiH, a potom i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kazao je za Faktor Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije.
26.10.2021. u 07:53
get url
text
Aljo Bošnjaković
Aljo Bošnjaković

Podsjeća da se izmjenama ovog zakona želi uvesti u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa oko 2.000 nezaposlenih boraca-povratnika u RS, nezaposlene borce koji žive u Brčko distriktu, i nezaposlenih supruga umrlih boraca koje imaju 57 i više godina starosti.

Egzistencijalna naknada bi iznosila pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

Trenutno egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni borci sa 57 godina starosti i više, dok sa kantonalnog, naknadu primaju borci bez primanja mlađi od 57 godina.

Podsjećamo, 15. septembra je u Sarajevu održan sastanak boračkih predstavnika i kantonalnih ministara za boračka pitanja u vezi s izmjenama Zakona o demobilisanim borcima. Tada je ministrima dat rok u kojem pored ovog, trebaju razmotriti tekstove izmjena još nekoliko boračkih zakona, i vratiti ih Federalnom ministarstvu za boračka pitanja radi daljnje procedure.

VEZANI TEKST - Ministarstvo iz BPK jedino dostavilo mišljenje o izmjenama Zakona o demobilisanim borcima

- Nas više ne zanimaju primjedbe kantonalnih ministarstava za boračka pitanja. Mi želimo da se mijenja Zakon o demobilisanim borcima koji se tiče federalnog nivoa, a kantoni će se kroz budžete izjasniti da li su spremni ispuniti svoje obaveze prema suprugama umrlih boraca mlađim od 57 godina. Mi želimo da oko 2.000 boraca-povratnika u RS, Podrinjaca koji su nezaposleni i one koji žive u Brčko distriktu, kao i nezaposlene supruge umrlih boraca sa 57 godina i više, počnu što prije dobijati egzistencijalnu novčanu naknadu. Izmjene zakona su spremne i sada nam je potrebno da se Vlada FBiH izjasni o usaglašenim izmjenama i da to pošalje u Parlament. Stoga, mi očekujemo u toku ove sedmice da nas primi premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, da razgovaramo - govori nam Aljović.

Dodaje da bi u paketu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica trebalo i da ide osnovni zakon koji tretira materiju invalida i porodice šehida i poginulih boraca, Zakon o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i Zakon o povoljnijem penzionisanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.