open-navfaktor-logo
search
Predmet sporazuma
Bradara: Izborni zakon je test naših odnosa sa "Osmorkom"
Na dan kada smo dobili kandidatski status za Evropsku uniju, načinjen je još jedan korak ka formiranju vlasti. "Osmorka", HDZ i SNSD potpisali su koalicioni sporazum i dogovoren je zajednički nastup na državnom nivou. Lidija Bradara, članica Predsjedništva HNS-a BiH, komentarisala je to, ali i ostale aktuelne političke teme.  
19.12.2022. u 10:51
get url
text

Na pitanje da li će Izborni zakon sa "Osmorkom" proći ovaj put lakše nego sa SDA, rekla je da je to predmet njihovog sporazuma.

- I sigurna sam da je to test naših odnosa i međusobnog povjerenja - navela je Bradara.

Kazala je da vjeruje Borjani Krišto, koja će biti na čelu Vijeća ministara BiH i da vjeruje u novi sastav ovog tijela "kakav god on bio".

- Vjerujem da će se radi statusa kandidata neke stvari morati rješavati brže - istaknula je Bradara, prenosi N1.

Govorila je i o "legitimnom predstavljanju".

- BiH je složena država na puno načina i "legitimno predstavljanje" znači da imate predstavnike koji su izabrali predstavnici tog naroda gdje se očekuje da predstavnici naroda budu predstavljeni. U klubu Bošnjaka sam sigurna da su svi izabrani od Bošnjaka. Bez Kluba Srba se isto ne može formirati vlast, jedino u Klubu Hrvata imate jedan dio koji nije izabran legitimno - rekla je Bradara dodajući:

- Javnost treba znati da su 1. i 2. decembra završeni svi izbori u kantonalnim skupštinama za Dom naroda i još nikad od CIK-a nismo dobili proglašene rezultate za Dom naroda, pa je u ovom trenutku jako teško vidjeti kako će to izgledati - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.