open-navfaktor-logo
search
Završeno glasanje
Bradara, Lendo i Stojanović dobili podršku Zastupničkog doma FBiH za čelnike FBiH
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu dali su podršku kandidatima za čelnike Federacije BiH, riječ je o Lidiji Bradari, Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću, kandidatima za predsjednika/potpredsjednike FBiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.
16.02.2023. u 12:21
get url
text

Zastupnici, njih 97 su se izjašnjavali pojedinačno i svi osim Slavena Raguža (Hrvatska republikaska stranka) su podržali zajedničku listu. 

O listi ova tri kandidata danas će se izjasniti i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko dobiju potvrdu i ovog Doma, izabrani kandidati bi se između sebe trebali dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH. Ukoliko se ne dogovore o tome će odlučivati Zastupnički dom FBiH.

Uloga predsjednika je da predloži Vladu Federacije koja broji 17 članova. Potvrdu za formiranje nove Vlade moraju dati oba potpredsjednika.

"Danas se Karamatić i Ljubić smiju našem snu"

Potrebu da se prisutnima i javnosti obrati prije glasanja imao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.

- Naime, 30 godina poslije rata visoki predstavnik Christian Schmidt je donio odluku intervenišući u Izborni zakon i Ustav FBiH i to u izbornoj noći. To je po mom sudu unijelo dodatne podjele i segregacije u našoj državi svodeći prema etnonacinalnim torovima. I umjesto da se nametnu presude Evropskog suda za ljudska prava u mnogim predmetima, Schmidt je krenuo u kontru pomažući legitimno predstavljenje.

Danas ljudi koji se zalažu za treći entitet poput Karamatića i Ljubića smiju se našem snu o ravnopravnosti svakog građanina na svakom mjestu, ali on će pobijediti u to sam siguran, jer je ispravan i civilizacijski - kazao je Mešalić.

Zastupnik Mario Karamatić (HSS) je rekao da se on ne zalaže za treći entitet, već revitalizaciju takozvane hrvatske republike Herceg Bosne.

Replicirao mu je Mešalić.

"Govorite Karamatiću da ćete revitalizirati Herceg Bosnu?"

- Herceg Bosna se više neće vratiti gospodine Karamatiću - poručio je Mešalić.

Govorila je i zastupnica Alma Kratina (DF).

- Govorite Karamatiću da ćete revitalizirati Herceg Bosnu, čiji su lideri presuđeni u međunarodnom sudu? Govorite kako je vaša težnja da takvu stvar revitalizirate? Ne mogu da vjerujem da ste to izrekli u ovom domu - kazala je Kratina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.