open-navfaktor-logo
search
Dom naroda PSBiH
Bradara o radu Vijeća ministara u 2019: Mislila sam da ne može gore od 2018. godine
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije - za Ministarstvo finansija i trezora BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Agenciju za javne nabavke BiH.
05.10.2020. u 16:15
get url
text

Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak kojim predlaže Vijeću ministara BiH da sačini novu metodologiju izrade izvještaja koja će biti prilagođena za raspravu u Domu naroda PSBiH.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) tokom diskusije kazala je da "parlamentu ovakav izvještaj kakav Vijeće ministara BiH dostavlja, ne može poslužiti za ono što je svrha i zadatak parlamenta".

To je, dodala je ona, da Parlamentarna skupština, na bazi onoga što piše u izvještaju, na bazi upoređivanja zadataka koji su bili postavljeni pred ministarstva i onoga što je urađeno ili nije urađeno, naročito zašto nije urađeno, može da vodi adekvatnu raspravu i predloži adekvatne zaključke.

Majkić kaže da možda nije samo krivica ni u Vijeću ministara BiH, jer Kolegij oba doma je donio odluku da komisije raspravljaju o izvještaju o radu Vijeća ministara na način da je svaka komisija dobila ono što joj pripada u nadležnost.

- Moramo vidjeti da li to znači da Vijeće ministara mora promijenti koncept i prilagoditi to Parlamentarnoj skupštini, ili Kolegij mora promijeniti način rada - smatra Majkić.

Članica Komisije Marina Pendeš (HDZBiH) je kazala da je način pisanja izvještaja teško prihvatljiv, da bi se mogao detaljno analizirati.

Po njenim riječima, potrebno je vidjeti na koji način ubuduće da se dostavljaju izvještaji, kako bi se u potpunosti uporedilo na koji način su trošena finansijska sredstva, da li je postojala odgovornost, koji su objektivni, da li postoje subjektivni razlozi.

Dodala je kako je potrebno da ubuduće imaju preglednije izvještaje od svih institicija, ne samo ministarstava.

Zamjenik predsjedavajuće Komisije Amir Fazlić (SDA) je kazao da je suštinsko pitanje kako promijeniti formu izvještaja i šta tražiti u ovim izvještajima.

- Moramo naći neku formu i obavezno uključiti sistem odgovornosti. Svi izvještaji moraju imati formu odgovornosti. Ako je dobro, pohvala, ako nije dobro moraju se tražiti kaznene mjere - smatra Fazlić.

Zamjenica predsjedavajuće Komisije Lidija Bradara (HDZ BiH) je, komentirajući Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, kazala kako je mislila da od 2018. godine ne može gore, napomenuvši da je tada bilo utvrđeno osam prijedloga zakona za godinu dana.

- Onda se dogodi 2019. godina u kojoj su utvrđena tri prijedloga zakona. Mi kroz ovo ne možemo znati ko je odgovoran zašto ovi zakoni, koji su bili planirani, koji su bili u proceduri, zašto oni nisu došli na Vijeće ministara i zašto oni nisu došli do parlamenta. Da li je ovaj broj od tri realan, ili je on rezultata nekog političkog djelovanja ili nedjelovanja, ili nečijeg pokušaja da opstruira sve procese - navela je Bradara.

Na ovu diskusiju nadovezala se predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić, koja je kazala kako je strašno reći da su samo tri zakona upućena u Parlamentarnu skupštinu.

- To bi teško mogli bilo čime objasniti, čak i ovako lošim stanjem u zemlji kako jeste - smatra Majkić.

Nakon diskusije, članovi Komisije su konstatovali da Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu obiluje dilemama i nejasnoćama, koje onemogućavaju adekvatnu raspravu i donošenje zaključaka na Domu naroda, te je usvojila zaključak kojim se predlaže Vijeću ministara BiH da sačini novu metodologiju izrade izvještaja koja će biti prilagođena za raspravu u Domu naroda PSBiH.

Komisija za finsije i budžet Doma naroda danas nije primila k znanju Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - decembar 2019. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Podržan je Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2021. godinu. Uz ovaj dokument, Komisija je usvojila zaključak kojim se od Ureda za reviziju institucija BiH traži da, prije dostavljanja nacrta budžeta ove institucije u PSBiH, predstavnici Ureda obave stručne konsultacije u Komisiji za finansije i budžet Doma naroda PSBiH.

Komisija je primila k znanju Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za prvih šest mjeseci 2020. godine.

Usvojen je Prijedlog plana Komisije za finansije i budžet Doma naroda za razmatranje reviozorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2019. godini.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.