open-navfaktor-logo
search
Politika HDZ-a BiH
Bradara: Ono za šta smo se izborili kroz Herceg-Bosnu treba zaživjeti u punom kapacitetu
Harmonizirati odnose je prevažno u svakoj situaciji i bilo kojoj zajednici. Pogotovo Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj zajednici koja je u posljednje vrijeme ozbiljno stagnirala upravo zbog narušenih odnosa na svim političkim nivoima, naglasila je Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH.  
29.11.2022. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Godišnjica presude: Herceg-Bosna je bila UZP, šestorka je u Hagu osuđena na 111 godina zatvora

Govoreći o programskom sporazumu, odnosno partnerstvu, objasnila je kako isti ima nekoliko elemenata, počevši od euroatlantskog puta pa do ekonomsko-socijalnih reformi. Bradara je posebno ukazala na zadatak donošenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima se trebaju provesti presude Ustavnoga suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluka Suda u Strasbourgu.

Bradara je u intervjuu za Večernji list govorila i o godišnjici osnivanja takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- I ova 31. godišnjica osnivanja protekla je u prisjećanju kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila garant, ali i ostala podsjetnik načina na koji su se Hrvati u BiH izborili za svoj opstanak. Gdje je god postojala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i bila organizirana, na tom su području Hrvati opstali i danas žive u značajnom broju. U našem kolektivnom pamćenju uvijek treba biti mjesta za žrtve koje su položene za opstanak hrvatskog naroda u BiH, koje ne smiju pasti u zaborav nikada. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna omogućila je da hrvatski narod bude, barem u dokumentima, prepoznat kao jednakopravan. Taj nam se status stalno narušava i pokušava oduzeti te nam je ostalo izboriti se za svoju ustavnu i stvarnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini. Ono za što smo se izborili kroz HZHB i ugradili u temelje BiH treba biti priznato i prepoznatljivo te zaživjeti u punom kapacitetu jer bez toga nema ni BiH kao zemlje jednakopravnih naroda i građana - kazala je Bradara. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.