open-navfaktor-logo
search
Još traje istraga
Branislav Zeljković podnosi ostavku?
Branislav Zeljković, osumnjičeni za zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, najvjerovatnije će podnijeti ostavku na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a.
23.02.2022. u 15:17
get url
text

Kako nezvanično saznaje Faktor, Zeljković je o svojim namjerama već obavijestio rukovodstvo Ujedinjene Srpske čiji je član.

VEZANI TEKST - Iz pritvora u fotelju: Zeljković se vraća na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a

Nakon pet mjeseci provedenih u pritvoru, tokom istrage u vezi sa zloupotrebama tokom nabavke medicinske opreme u RS-u tokom pandemije koronavirusa, Zeljković je 16. februara ove godine izašao iz pritvora KPZ Banja Luka.

Jučer su se pojavile informacije da bi se mogao vratiti u direktorsku fotelju, s obzirom na to da ga je Vlada RS-a udaljila sa ove pozicije dok traje pritvor.

Osim opozicionih stranaka, na ovu informaciju reagovali su i iz Tužilaštva RS-a koje vodi istragu protiv Zeljkovića i drugih, uz ocjenu da bi to bila "očigledna podrška vlasti licima koja se procesuiraju za krivična djela".

Međutim, nezvanično saznajemo da je Zeljković u međuvremenu odlučio da se sam povuče i o tome razgovarao sa stranačkim rukovodstvom.

- On nema namjeru da se vrati u Institut, nego želi da se posveti svojoj porodici i odbrani – kazao nam je dobro obaviješten izvor iz vrha stranke.

Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i sumnjiči se za tri krivična djela zloupotreba službenog položaja.

U akciji MUP-a RS-a, a po nalogu Tužilaštva RS-a, tada su uhapšeni i direktor firme Procontrol Banja Luka Slavko Bojić, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor firme Travel for fun Saša Marković.

Svi su pušteni da se u nastavku postupka brane sa slobode.

Osumnjičeni su da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu u RS-u zbog epidemiološke situacije izvazvane koronavirusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, oštetili budžet RS u znatnom iznosu i doveli u opasnost zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.