open-navfaktor-logo
search
Istražna komisija
Branko Perić otvoreno o stanju u pravosuđu: Tegeltija je politički projekat u VSTV-u, on je dovoljan Dodiku
Održana je šesta sjednica Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojoj je saslušan sudija Suda BiH Branko Perić.
06.07.2020. u 13:34
get url
text

Perić je tokom obraćanja konstatirao da mora postojati dijalog između pravosuđa i politike, te je izjavio da je reforma pravosuđa u samom začetku krenula u pogrešnom pravcu, kada je pravosuđe, kako je kazao, dato u ruke strancima.

- Nažalost, to je trajalo dugo, toliko dugo da smo izgubili ogromno vrijeme i danas smo došli u situaciju da pravosuđa gotovo nema. Pravosuđe je u takvoj krizi da ja prosto ne znam kako izaći iz nje – izjavio je Perić.

U tom je kontekstu naročito naglasio ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koje, smatra on, ne radi ništa, a članovi VSTV-a nemaju nikakav integritet ni sposobnosti.

- Vidjeli ste kako je prošao strukturalni dijalog kojeg je vodio VSTV. Devet godina smo izgubili oko jednog jedinog člana, člana 7. Zakona o Sudu BiH – podsjetio je Perić.

Međunarodni zvaničnici, ocijenio je, ne poznaju dovoljno dobro probleme sa kojima se suočava pravosudni sistem u BiH.

- Danas imamo sistem koji ne ispunjava mandat koji je dodijeljen Zakonom o VSTV-u. Nemamo efikasno pravosuđe, a pogotovo ne nezavisno – kazao je Perić.

Dodao je da pravosuđe kontroliraju „neke vladajuće politike“.

- Tegeltija je politički projekat instaliran u VSTV-u. Milorad Dodik je tada odmah ukinuo Specijalno tužilaštvo. Tegeltija mu je bio dovoljan – izjavio je Perić.

Danas, dodaje, nema institucije koja može voditi reformu pravosuđa, te je u tom kontekstu predložio formiranje parlamentarne komisije koja bi radila na toj reformi.

- Formirajte neko tijelo koje će zamijeniti ovo vršljanje donatora koji dolaze sa dobrom namjerom, ali nam ne mogu pomoći jer ne poznaju problematiku – poručio je Perić članovima Istražne komisije.

Kazao je da je pravosuđe truo sistem, te je tu konstataciju potkrijepio izostankom reakcije na skandale koji se konstantno dešavaju.

- Ne postoji sposobnost sistema da se sam bavi pravosudnom problematikom – ocijenio je sudija Suda BiH.

Problematizirao je činjenicu da su 75 posto presuda uvjetne presude, te da je samo mali procenat presuda na zatvorske kazne duže od godinu dana.

- Imamo veoma skup sistem koji se bavi upozorenjima. Izgubio je krivični sistem potpuno svoj cilj i svrhu. Ozbiljan kriminal ostaje nedodirnut. Kakav je to sistem koji se bavi beznačajnim kriminalom – poručio je Perić.

U tom je kontekstu naglasio da se 50 posto optužnica Tužilaštva BiH odnosilo na rezani duhan i krijumčarenje, što, ocjenjuje, nije kriminal za Sud BiH.

- Krivičnih djela korupcije nema uopće. I ono što ima, to je 20 KM koje se daju cariniku, a robe ogromnih vrijednosti prolaze na carini. Tu se nešto treba uraditi – upozorio je Perić.

Tvrdi da preko 80 pravosnažnih sudskih presuda u izvršnom postupku ne bude realizirano, što se odnosi i na „ozbiljne presude u ozbiljnim predmetima“. Ukazao je i na problem neopravdanosti postojanja privrednih sudova u entitetu RS, u kojem ima pet privrednih sudova, što je, ocijenio je, previše u odnosu na broj stanovnika.

- Sve skupa kad pogledate, vidite da je stvarna slika pravosuđa potpuno sumorna. Ako tome dodate troškove za finansiranje pravosuđa, pa ako dodate troškove odbrana po službenoj dužnosti, pa tužbe za naknadu štete, vidjet ćete da je to ogroman trošak koji se društvu ne isplati. To je sistem koji generira štetu, a korist građanima je gotovo nikakva – zaključio je Perić.

Govoreći o Nacrtu Zakona o VSTV-u, ocijenio je da su to kozmetičke izmjene u kojima je čak povećan broj članova VSTV-a na 20, te je dodao da VSTV nema interes da se zakon mijenja. Konstatirao je da je potrebno razdvojiti VSTV na visoko sudijsko i visoko tužilačko vijeće, te da je apsurd da sudije biraju tužioce i obratno.

- Zato ta većina koju je formirao Tegeltija funkcionira i on može od tužilaca i vanjskih članova ili od sudija i vanjskih članova stvoriti većinu sa kojom može manipulirati. I to trenutno imamo na sceni i on se time hvali – upozorio je Perić.

Poručio je da društvo u BiH postaje „mafijaško društvo latinoameričkog tipa“, što je potkrijepio tezom da su pravosudni zvaničnici u sprezi sa kriminalnim miljeom. Podsjetio je na slučajeve optužnica protiv Gorana Salihovića i Bože Mihajlovića, te je naglasio da je u Salihovićev predmet ustupljen kantonalnom nivou, dok je slučaj Bože Mihajlovića ostao na državnom nivou, što ukazuje na nejednak tretman.

Odgovarajući na pitanje članice Istražne komisije Mire Pekić o tome šta su prioriteti u reformi pravosuđa, Perić je kazao da su to novi Zakon o VSTV-u i uvođenje Apelacionog suda BiH.

- Nisam prosto znao kako riješiti ovu trenutnu situaciju sa VSTV-om. Kad sam razgovarao sa visokim predstavnikom, kazao sam mu da mora nametnuti zakon. Povjerenje u pravosuđe je palo ispod 20 posto, profesionalna zajednica je nezadovoljna – izjavio je Perić.

Konstatirao je da je uzalud samo smijeniti aktuelni saziv VSTV-a, s obzirom da bi, smatra on, ponovo bili izabrani isti ljudi. Govoreći o političkim strukturama koje su „okupirale pravosuđe“, podsjetio je da u radu Privremene istražne komisije ne učestvuju zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH. Upozorio je Perić i da je potrebno napustiti postojeći sistem ocjenjivanja sudija i tužioca, koji je obavezu zadovoljavanja normi pretvorio u „pijacu“.

- Mislim da mi nemamo nikakve šanse sa ovakvim VSTV-om i ne znam kada ćemo steći bilo kakve uvjete da razgovaramo sa EU-om. Njemačka sada predsjedava EU-om. Oni znaju da ništa nije urađeno po pitanju Priebeovog izvještaja – izjavio je Perić, kazavši da mu je američki ambasador Eric Nelson kazao da će Ambasada SAD-a ubuduće podržavati samo institucije koje „nešto rade“.

Ocijenio je na osnovu razgovora sa visokim predstavnikom da se politika međunarodne zajednice više neće zasnivati na nametanju, te je poručio da od našeg evropskog puta nema ništa sa ovakvim pravosuđem. Kada su u pitanju opstrukcije u predmetima koji se već godinama vode u pravosudnim institucijama u BiH, kazao je da tužioci danas imaju ogromnu moć koju niko ne kontrolira, što nije svojstveno niti jednom sistemu na svijetu. Politika, pojašnjava, kontrolira pravosudni sistem preko VSTV-a.

- Pravosudni zvaničnici neće da se zamjeraju jer oni od sistema očekuju korist. Ako oni nešto kažu protiv VSTV-a, znaju da neće biti izabrani – izjavio je Perić govoreći o odnosu pravosudnih zvaničnika prema anomalijama, odnosno izostanku reakcija na negativne pojave u postojećem sistemu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.