open-navfaktor-logo
search
Lik i djelo
Branko Perić, sudija "u svom filmu", šta naumi, to i kaže: Strancima u ovoj zemlji u vlasti trebaju korumpirani
Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, donedavno glas razuma bh. pravosuđa, odnedavno je pod žestokom paljbom kritičara, medija, kolega iz pravosuđa, te svekolike javnosti, zbog svojih odluka.
07.04.2023. u 21:49
get url
text

Počelo je oslobađajućom presudom u predmetu "Memić", a kulminiralo presudom u predmetu "Respiratori", kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne zbog nabavke 100 respiratora ACM 812 A, plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH.

Upravo je Perić predsjedavao tročlanim Sudskim vijećem, koje odluku nije donijelo jednoglasno, već preglasavanjem sudije Perića od njegovih kolega Brace Stupara i Gorana Radevića.

Presuda je izrečena, ona je takva kakva jeste, ali je i sudija Perić još jednom javnosti dokazao da je i on takav kakav jeste.

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

Jer sudija Perić ne bi bio sudija Perić da nije, iako je to, kako je i sam kazao, presedan, obrazložio i javno u sudnici iznio svoje izdvojeno mišljenje. Neki tvrde da je time čak prekršio zakon.

Zbog toga je iz Ureda disciplinskog tužioca potvrđeno da je "po službenoj dužnosti formiran predmet" protiv Perića.

Zbog iznošenja izdvojenog mišljenja Perić se našao pod medijskom paljbom svih onih koji su optužene u predmetu "Respiratori" proglasili krivima prije nego što je suđenje u tom predmetu i započelo.

Ono što je javnosti malo ili nimalo poznato je da Branko Perić, sudija, kolumnista, pisac i čovjek koji zagovara kritički dijalog i promišljanje, još od 2009. godine, kada "Respiratori" nisu bili "ni na mapi", zagovara modernizovanje krivično-procesnog zakonodavstva i zagovara promjene Zakona o krivičnom postupku upravo u dijelu kojim se reguliše postupak donošenja odluka tako što bi se propisala obaveza za sudiju koji izdvaja mišljenje da svoje mišljenje obrazloži i pripremi za objavljivanje.

Uradio ono za šta se zalagao

Njegov rad pod nazivom Izdvojeno sudijsko mišljenje u krivičnom postupku - Argumenti za novi pristup javno je dostupan na Portalu pravosuđa Bosne i Hercegovine.

- Ovakav koncept izdvojenog mišljenja doprinosio bi izgradnji profesionalnog autoriteta sudije pojedinca. Istovremeno, izdvojena mišljenja bi podsticala toliko neophodan dijalog u profesionalnoj zajednici o osjetljivim pravnim pitanjima, što bi vodilo ka profesionalizaciji cjelokupnog pravosudnog sistema - navodi u svom radu Perić.

Sudija Perić javnosti je poznat kao neko ko godinama, bez dlake na jeziku i ikakvih zadrški, otvoreno progovara o anomalijama unutar pravosudnog sistema. Posebno je kritikovao rad Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, naročito u vrijeme kada je na njegovom čelu bio sadašnji bliski saradnik Milorada Dodika Milan Tegeltija.

Kao takav prije par godina je prepoznat kao sagovornik i kritičar i pozivan na sastanke ambasadora Vijeća za implementaciju mira, nakon što je Evropska komisija pokrenula analizu stanja u pravosuđu BiH.

U jednom od brojnih intervjua Perić je kazao da "ne vjeruje ni u kakav napredak koji će donijeti neko sa strane", te da u to "vjeruju samo domaći diletanti u politici".

- I Evropska komisija i svi međunarodni zvaničnici su godinama mirno posmatrali kako korupcija razara pravosuđe (...) Iz iskustva smo mogli da vidimo da strancima u ovoj zemlji trebaju korumpirani pojedinci u vlasti da bi ih mogli ucjenjivati i koristiti za svoje ciljeve. Milorad Dodik je njihov proizvod. Kad god im je trebalo sredstvo političkog utjecaja, nisu birali. Naprotiv, korumpirani su bili njihov izbor - otvoreno je kazao Perić.

Da li upravo zbog njegove otvorenosti i izostanka bojazni da kaže sve što misli, a što je pokazao i prekjučer ne libivši se kritikovati Ambasadu SAD-a u BiH zbog u najmanju ruku neprimjerenog poteza sa "odlikovanjem" tužilaca iz "živog predmeta", Perić danas predstavlja gotovo pa državnog neprijatelja.

Ide se dotle da mu se čak stavlja etiketa "sudije zaduženog za oslobađanje SDA kadrova", a što je narativ pokrenut nakon što je donio oslobađajuću presudu u predmetu očigledne pravosudne montaže protiv bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

VEZANI TEKST - Direktor OSA-e Mehmedagić i uposlenik Pekić oslobođeni u Sudu BiH!

Tada je u obrazloženju presude Perić kazao da se "rijetko dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca", kao i da je "Sud u tom predmetu bio pod dotad nezabilježenim pritiskom, kojem nije podlegao".

Do danas nije poznato da li je Tužilaštvo BiH ili Ured disciplinskog tužioca pokrenuo ikakve postupke u odnosu na aktere tog slučaja.

Perić bi možda oslobađao ili kažnjavao i kadrove drugih stranaka, kada bi optužnice protiv njih uopće postojale i dolazile do Suda. Ali to što ih Perić nema priliku optužiti ili osloboditi, krivica je Tužilaštva, a ne njegova. Ili ćemo se praviti ludi i vjerovati da Tužilaštvo za podizanje mnogih optužnica nema osnova!?

Možda je i Marina Pendeš, nekadašnja zamjenica ministra odbrane BiH, protiv koje se prije šest godina (dok su se takvi incidenti ipak povremeno događali) pred Sudom BiH vodio postupak zbog optužbi za nesavjestan rada u službi i krivotvorenja službene isprave, također kadar SDA?

Tužilaštvo je Pendeš teretilo da je u svojstvu zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Njoj je presudu izrekao upravo sudija Perić koji je tom prilikom, obrazlažući tu presudu kazao kako je "optužba za nesavjestan rad u službi prevaziđena kategorija i kako je upitno da li bi se Sud trebao time baviti".

Prilikom obrazlaganja mišljenja da Novalića i druge treba osloboditi Perić je kazao da je za postojanje krivičnog djela zloupotrebe položaja morala postojati namjera i da je Tužilaštvo nije dokazalo.

- Zloupotrebe su, nažalost, u praksi česte, ali nije svaka zloupotreba krivično djelo. Razne činovničke samovolje su teške zloupotrebe, ali nisu krivično djelo - kazao je između ostalog.

U jednom od slučajeva kada se očekivalo da sudija Perić poklekne i podlegne pritisku javnosti, uključujući medije, ali i pojedine političke stranke, Perić je poručio: 

- U ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, niti će krivac biti oslobođen. 

Za razliku od narativa koji se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti - da je Perić potkupljeni sudija koji iz njemu poznatih razloga tobože oslobađa optužene - on je ne tako davno važio za strogog i pravednog.

Ukoliko je bio uvjeren da je Tužilaštvo dokazalo krivnju optuženog, nerijetko je izricao kazne, koje su smatrane vrlo visokim.

Tako je svojevremeno Vijeće kojim je predsjedavao Perić poznatog kriminalca Đorđa Ždralu osudilo na najveću moguću zakonsku kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera.

I presudu kojom je Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada, odnosno pucanja iz automatske puške po zgradi Američke ambasade u Sarajevu, pri čemu je teško povrijeđen policajac Mirsad Velić, izreklo je Vijeće kojim je predsjedavao sudija Perić.

Braću Matu i Blagu Šimića, poznate i kao "braću Dalton" iz Gruda, osudio je, bez da je "trepnuo", na 21 godinu zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s trgovinom narkoticima, nedozvoljeno držanje oružja, ali i ozbiljnih prijetnji koje su uputili tadašnjem komesaru MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Zoranu Galiću.

Perić je svoju principijelnost pokazao i kada nije prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Amir Haskić postigao s Tužilaštvom BiH po optužnici koja ga je teretila da se planirao pridružiti oružanim sukobima u Siriji.

Tada je kazao da ne može prihvatiti sporazum zbog interesa optuženog i pravde jer dokazi ukazuju na to da je dobrovoljno odustao od odlaska u Siriju, zbog čega bi mogao biti oslobođen ukoliko bi mu se sudilo.

- Ne želim da prihvatim sporazum za koji nisam siguran da je u skladu sa zakonom - rekao je tada Perić.

U sveopćoj hajci na Perića potegnulo se i pitanje njegove ratne uloge, u vrijeme dok je bio tužilac u Tesliću, pa se tako tvrdi da je štitio ratne zločince u tom gradu.

O tome je nedavno u jednoj od svojih kolumni pisao i poznati bh. novinar Senad Avdić:

- Postoji hrpa dokumenata iz tog vremena koji svjedoče da je Perić u prvim mjesecima divljanja (para)policijskih hordi po Tesliću izdavao naloge za njhovo hapšenje i sudsko procesuiranje. Postoji i serijal tekstova koje je on neposredno nakon rata objavljivao u banjalučkim "Nezavisnim novinama" o zločinačkoj organizaciji "Miće" koja je sve do njihovog hapšenja sijala smrt, teror i provodila sistematične progone nad Bošnjacima i Hrvatima Doboja i Teslića... - napisao je, između ostalog, Avdić.

Branko Perić bio je svjedok u Tribunalu u Hagu, kao i u Sudu BiH. Jedan od izvještaja o njegovom svjedočenju koji je objavio Sense, Centar za tranzicijsku pravdu, možete vidjeti ispod. 

O politici i državi

Sudija Branko Perić godinama je poznat po svom društvenom angažmanu i kritiziranju političara i općenito politika. Često je dokazivao da bolje razumije procese koji se dešavaju nego mnogi kojima je analiza društva i politike primarni posao. U jednom od intervjua prošle godine, dok se većina bavila dnevnim dešavanjima, Perić je objasnio kuda vode potezi koje povlači čelnik SNSD-a Milorad Dodik, precizirajući bez zadrške da je "Dodikov cilj osigurati partnere za političku ideju kako je Bosna i Hercegovina neodrživ projekat koji treba napustiti". 

- Dodika ne treba potcjenjivati, on je iskusan političar i njegovi ciljevi nisu tako jednostavni kao što mi to ponekad vidimo. Ako pažljivo analiziramo situaciju, vidjet ćemo da suština nije u vraćanju nadležnosti. I agencija za lijekove i Sudsko i tužilačko vijeće su narativ koji treba da skrene pažnju sa njegovog osnovnog cilja. Ja mislim da su njegove namjere da produbi krizu, koja već dugo traje u Bosni i Hercegovini.

Bojkotom državnih institucija proizveo je novu realnost, stvorio je faktičku situaciju i produbio krizu (...) Politika je zapala u ćorsokak i došlo je do kolapsa državne vlasti. E sad je zanimljivo da se u takvoj situaciji pojavljuje Dodik sa zahtjevima koji su prilično neočekivani. Ja mislim da on koristi tu krizu vlasti da dokaže ono o čemu često javno govori – da je Bosna i Hercegovina neodrživ i obesmišljen projekat, koji treba napustiti.

Mislim da je to njegova osnovna ideja, to se uklapa na kraju u njegovu politiku osamostaljivanja i njemu su zato potrebni saveznici koje će ubijediti u tu ideju i koje će imati uz sebe. To što je prvobitno tražio povlačenje Inzkovog zakona, pa od toga odustao i lansirao priču o povratku u Parlament i podnošenje neke čudne inicijative za donošenje zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, nisu znaci njegove kapitulacije. Zato nema nikakvih naznaka da on gubi u ovoj igri. Ja mislim da je on dobio stvaranjem faktičke situacije jedan pregovarački status i, sad bih mogao reći, pregovaračku prednost. Kad se sjedne da se pregovara, on zna da nešto mora dobiti i mislim da je to njegova osnovna ideja - opisivao je Perić u jednom od posljednjih intervjua prošle godine. 

Imao je Perić javnih istupa u kojima se "krvnički" obrušio isto tako na HDZ i Dragana Čovića, SDA i Bakira Izetbegovića, ali i neke druge, uključujući i međunarodnu zajednicu kako onu preko okeana, tako i evropsku. Sve se može naći na Googleu. I upravo zbog toga su tvrdnje u pojedinim medijima da je Perić nečiji "igrač" potpuno apsurdne. 

Za njegovo, za sudije netipično ponašanje u javnosti, ali i razumijevanje društva u kojem živi i potrebu da ga komentira, vjerovatno su "krivi" njegovi raniji poslovi i profesionalni interesi. Javnosti je manje poznato da je Perić bio urednik u međunarodnoj novinskoj agenciji Alternativna informativna mreža (AIM) i privatnoj agenciji Onasa, da je bio predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske, član Nezavisne komisije za medije (IMC), član i potpredsjednik Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, član Izborne komisije BiH od 2001. do 2003. godine... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.