open-navfaktor-logo
search
Loše poruke u NSRS
Bratić: Izjave koje sam čuo udaraju na suživot, otišlo se predaleko
Na ovom prostoru pravoslavci, katolici, muslimani, po onoj terminologiji kako Milorad Dodik inače govori, žive itekako dobro, poštuju se i uvažavaju i sigurno bi živjeli i bolje da nije političara koji na ovakav način pokušavaju predstaviti te odnose. 
14.09.2022. u 17:06
get url
text

Kazao je ovo Senad Bratić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a, osvrćući se na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koju je danas izrekao za govornicom NSRS-a da hrišćani i muslimani ne mogu živjeti na istom prostoru.

Posebna sjednica NSRS-a na dnevnom redu je imala potvrđivanje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je odluka o davanju agremana njemačkom ambasadoru, usvojena na sjednici Predsjedništva BiH bez konsenzusa, štetna po vitalne interese entiteta RS.

Dodikov veto nije prošao, a Bratić je u obraćanju zastupnicima uoči glasanja istakao da je samom tom tačkom dnevnog reda zapravo povrijeđen vitalni interes entiteta RS, države i svakog građanina.

- Znamo kakva je poslovna saradnja, koliko naše firme rade na osnovu detašmana tamo, koliko je to hiljada ljudi koji ostvaruju egzistenciju zahvaljujući toj saradnji. Zamislite sad da Njemačka koristi reciprocitet do kakvog bi kolapsa došlo.

Ovo je loša poruka. Ja razumijem politiku, ali ove izjave koje sam čuo, koje udaraju na suživot, loša je poruka. Vrijednije je sačuvati suživot, dobre odnose, nego ostvariti jednokratne političke poene – dodao je Bratić.

Komentirao je i najave da će se NSRS obratiti Bundestagu zbog ponašanja zastupnika Bundestaga.

- NSRS pokušava da se miješa u nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Imali smo zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, odluku o osnivanju paradržavne institucije, zaključke iz oblasti odbrane, VSTV-a. Ovo sada idemo korak dalje, sad bi mi da disciplinujemo i Bundestag. Nemam riječi. Otišlo se predaleko u izjavama i populizmu koji nikome ne treba – istakao je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.