open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS-a
Bratić kritizirao nastup Kalabuhova: Bilo bi lijepo da svoje ponašanje uskladite s Vašim statusom i ulogom u BiH
Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić (SDA) istakao je na posebnoj sjednici NSRS-a, posvećenoj "Informaciji o međunarodnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske", da je ovim zasjedanjem NSRS ponovo izašla iz svojih nadležnosti i preuzela ingerencije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
06.06.2022. u 19:47
get url
text

Kritizirao je i nastup ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova.

- Ovo je još jedno trošenje novca građana RS-a na temu koja nije u nadležnosti Narodne skupštine. I nastup jednog stranog državljanina, ma koju funkciju imao, na ovu temu predstavlja opasan presedan koji se može očitovati lošim posljedicama za entitet i za državu - dodao je Bratić.

Naglasio je da ambasadori nisu imenovani za entitete, te da postoji samo ambasador u državi Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Zastupnici "Zajedno za BiH" napustili NSRS tokom obraćanja Kalabuhova, zloupotrijebljeno je gostoprimstvo

- A Kalabuhov je poznat kao obrazovan i dobar poznavaoc političkih prilika pa se postavlja pitanje zašto je prihvatio ovakvu ulogu i nastup u skupštini entiteta. Ako je prijatelj BiH, pa ako hoće i srpskog naroda u BiH, kako to želi da predstavi, treba bti svjestan aktuelnog trenutka i mogućih negativnih posljedica za entitet pa i BiH. Ako želi pokazati naklonost prema našoj državi treba se baviti promocijom kulture svoje zemlje, naučnim, poslovnim povezivanjem naše dvije zemlje, što do sada nismo vidjeli - dodao je Bratić.

Obratio se i Kalabuhovu.

- Gospodine Kalabuhov, vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo. Sam dolazak i nastup u skuštini entiteta, a ne države, predstavlja oblik miješanja u unutrašnje stvari BiH u koju ste primljen kao dobrodošao, a pretpostavljam i dobronamjeran, gost. Bilo bi lijepo da svoje ponašanje uskladite sa Vašim statusom i ulogom u državi BiH - istakao je Bratić.

Kazao je da sjednica na kojoj učestvuje ne može rezultirati pozitivnim pravnim aktom, ali politički može donijeti ogromnu štetu za entitet RS i državu Bosnu i Hercegovinu.

Osvrnuo se i na Kalabuhovljevo negiranje visokog predstavnika u BiH.

- Dejtonski sporazum nije švedski stol da se selektivno uzimaju odredbe. Neprihvatljivo je negiranje visokog predstavnika koji je sastavni dio ovog sporazuma. Po Ustavu Bosne i Hercegovine entitet RS u suverenoj državi BiH nema nadležnosti i ne može razmatrati međunarodni status - ukazao je Bratić.

Na kraju svoga obraćanja Senad Bratić je reagirao na navode koji su nekoliko puta ponovljeni u NSRS kako je BiH "sastavljena" od dva entiteta.

- BiH se sastoji od entiteta, nije sastavljena - dodao je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.