open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2022
Bratić o koaliciji Pokret za državu u RS-u: Možemo utjecati da dođe do promjene političkog ambijenta
Mišljenja smo da možemo utjecati da dođe do promjene trenutnog političkog ambijenta, ne samo na prostoru RS-a, već i na nivou čitave države, kaže Senad Bratić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
16.06.2022. u 07:58
get url
text

U utorak u 16 sati je istekao rok za dostavljanje prijava za koalicije za učešće na predstojećim Općim izborima, zakazanih za 2. oktobar. 

Predstavnici probosanskih stranaka iz entiteta Republika Srspka zvanično su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predali potpise kojima se potvrđuje izlazak koalicije Pokret za državu na izbore za Narodnu skupštinu RS-a.

Dokument su potpisali Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropskih savez te Bosanskohercegovački Zeleni.

Među potpisima nema stranke Naroda i pravde, Naše stranke i Platforme za progres.

Kako je za Faktor kazao Senad Bratić, razgovore o koaliciji započeti su u većem kapacitetu.

- Bili su tu pored ovih 10 političkih subjekata još i NiP, Naša stranka i Platforma za progres, kao i određen broj stranka sa hrvatskim predznakom. Naša stranka, NiP i Platforma za progres nisu dio Pokreta za državu, pojedine hrvatske stranke ostale su u toj našoj priči. Pošto nisu imali kapacitet da prikupe potreban broj potpisa za kandidaturu, njihovi kandidati vjerovatno će biti na našim listama Pokreta za državu – kaže on.

Bratić dodaje kako računaju da će dobiti nepodijeljenu podršku kako Bošnjaka, tako i Hrvata, a i nekog dijela i sugrađana iz reda spskog naroda koji "podržavaju ovaj koncept vođenja politike", ali i s obzirom, dodaje on, na iskustva koja su imali tokom turneja po dijaspori.

- Do sada, činjenica je, ovo raspoloženje je nešto što nismo imali priliku da vidimo. Za očekivati je da taj politički kapacitet bude daleko veći i što bi u konačnici rezultiralo na prvom mjestu veći broj zastupničkih mandata u NSRS-u, a zatim i kapacitetom za Zastupnički dom PSBiH i podrške za kandidaturu predsjednika, odnosno, potpredsjednika eniteta RS-a, kao i za člana Predsjedništva BiH iz RS-a – kaže Bratić.

Zatim Bratić navodi kako su mišljenja da mogu utjecati da dođe do promjene trenutnog političkog ambijenta ne samo na prostoru RS-a, već i na nivou čitave države.

- Ove teme koje su aktuelne u posljednje vrijeme opterećuju rad. Izlazak iz nadležnosti NSRS-a, da to vratimo u okvire nadležnosti, te da pravimo ambijent u kojem stvarno neće biti bitno koje ste nacionalnosti i vjeroispovijesti, nego da vidimo koji kvalitet pojedini ljudi imaju, pojedini kandidati za određene pozicije i gdje će na prvom mjestu biti stručnost i kompetentnost – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.