open-navfaktor-logo
search
Tokom današnje rasprave
Bratić pitao na sjednici NSRS-a: Da li je Vojvodina vlasnik državne imovine ili Srbija?
Senad Bratić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom rasprave o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti pozvao je zastupnike i rukovodstvo da se suprotstave protuzakonitom, prouustavnom, antidejtonskom pokušaju jednostranog prijenosa nadležnosti jer se time ništa ne postiže.
08.02.2022. u 18:48
get url
text

Kazao je da je ovo zakon sa malo članova ali sa jednim velikim problemom jer je još jedan primjer pokušaja protuustavnog i jednostranog pokušaja prijenosa nadležnosti sa Parlamentane Skupštine Bosne i Hercegovine na Narodnu Skupštinu RS-a.

Naveo je Bratić član Ustava koji govori o pravnom postojanju BiH, te o njenim granicama i državnosti.

- Odluka Ustavnog suda BiH od 13.07.2012. godine utvrđuje da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o statusu državne imovine, upravo i ovdje ovaj zakon o nepokretnoj imovini, to je apsolutno jedno te isto, koja se nalazi na teritorji RS-a pod zabranom je raspolaganja. Ustavni sud BiH stavlja van snage zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja. U obrazloženju odluke Ustavnog suda, navodi se da je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i stoga je usko povezana sa teritorijalnim i materijalnim nadležnostima organa vlasti, sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države – navodi Bratić, te nastavlja:

- Pogrešno je da sebi postavljamo čije su moje pare, nije pitanje, već dajemo odgovor kome pripada državna imovina – naravno državi. Da li je Vojvodina vlasnik državne imovine, poljoprivrednog zemljišta, šuma i voda u Srbiji, naravno da nije ili je Srbija, naravno da jeste.

Kaže da "niko ne spori da vlasti RS-a raspolažu korištenjem državne imovine kao i vlasti Federacije BiH, ali da one ne mogu da budu vlasnici državne imovine što se pokušava uraditi ovim zakonom, da na jedan neustavan i nezakonit način".

- Razlog spora je i to što RS uporno želi da napravi konstrukciju da je BiH proizvod dogovora dva entiteta i priskrbiti jedno od obilježja državnosti i teritorijalnog suvereniteta koji po Ustavu ne može posjedovati. Moramo shvatiti da je BiH jedini siguran krov nad glavom za sve nas. Ne pokušavajmo raditi stvari za koje nismo nadležni, ne donosimo odluke koje se ne mogu provoditi, radimo predano, pošteno, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti i stvarajmo bolje društvo za generacije koje dolaze a ovo na ovakav način što se pokušava preko NSRS-a radi se suprotno Ustavu, Dejtonskom sporazumu, suprotno zakonima, ponovo će biti predmet odlučivanja, pravimo trošak, gubimo vrijeme, stvaramo tenzije nepotrebno, umjesto da se bavimo životno važnim stvarima za svakog građanina entiteta. Molim rukovodstvo i narodne zastupnike da se suprotstavimo protuzakonitom i prouustavnom, antidejtonskom pokušaju jednostranog prijenosa nadležnosti jer time ne postižemo ništa – istakao je Bratić.

Naveo je kako nema važnih tema za život, za običnog čovjeka bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost.

- Mislim da je ovdje najpozvaniji Ustavni sud i Parlamentarna skupština koja treba da riješi ovo pitanje i ne vidim razloga da se opstruiše i da ne dođe do zakona o statusu državne imovine i da se to pitanje riješi na pravi način – zaključio je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.