open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS-a
Bratić poručio Dodiku da Bošnjake ne zove muslimanima: Dosta je, ne svodite nas na vjersku grupu
Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, zastupnik Senad Bratić upozorio je sve zastupnike, pa i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se u sali jedni prema drugima odnose sa uvažavanjem. 
11.04.2022. u 15:40
get url
text

- Koristite Ustavom propisanu terminologiju. Ne pokušavajte Bošnjake svesti na vjersku grupu nazivajući ih muslimanima. Poštujte poslovnik NSRS-a i Ustav RS-a i Bosne i Hercegovine i Ustavom propisanu terminologiju! Ovo je ustvari bila reakcija na višemjesečne istupe člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda u kojima on nazivajući čitav narod isključivo vjerskom odrednicom pokušava negirati viševjekovni identitet tog naroda u Bosni i Hercegovini. Poštujući historijske činjenice evidentno je da je pripadnost bošnjačkom narodu najmanje vezana za vjersku pripadnost od drugih naroda u Bosni i Hercegovini - kazao je Bratić. 

Nastojanju da se negiraranjem bošnjaštvo negira i sama Bosna i Hercegovina, Bratić je odlučno rekao ne.

Citirajući član poslovnika NSRS-a i odredbe Ustava, kako RS-a, tako i Bosne i Hercegovine Bratić je jasno dao do znanja da ovaj obrazac ponašanja nije primjeren i u skladu sa važećim pravilima ponašanja i ustavnim odredbama. Upozoravajući na ovakvo neustavno ponašanje na kraju je poručio:

- Dosta je!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.