open-navfaktor-logo
search
Uložili amandmane
Bratić: Predloženih 70.000 KM u budžetu RS-a za Merhamet je sramotno i nedopustivo
Zastupnička grupa "Zajedno za BiH" uložila je danas četiri amandmana na prijedlog budžeta RS-a o kojem se danas raspravlja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.
15.12.2021. u 12:49
get url
text

Zastupnik Senad Bratić (SDA) je istakao da je prvi amandman da se planirana sredstva od 780.000 KM za povratnike u RS povećaju na tri miliona i 780.000 KM, a obrazloženje je da su planirana sredstva nedovoljna imajući u vidu broj povratnika u RS-u i njihovo socijalno-ekonomsko stanje.

- Od iskazanih potreba za stambeno zbrinjavanje, obnovu infrastukture i održivi povratak, realizovano tek oko 30 posto podnesenih zahtjeva. Sa ovim povećanjem bi se ostvarila mogućnost za sufinansiranje zajedničkih projekata sa ostalim nivoima vlasti te humanitarnim organizacijama - kazao je Bratić.

Drugi amandman se odnosi na potrošačku jedinicu Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, doznake za finansiranje povratka u FBiH, da se planirani iznos od 780.000 KM poveća također na tri miliona i 780.000 KM, a da se sredstva osiguraju sa pozicije budžetska rezerva.

- Prvi amandman se odnosio na povratnike Bošnjake i Hrvate u RS, a ovaj se odnosi na povratak Srba na područje FBiH. Vlada FBiH je u protekle tri godine uložila oko četiri miliona KM za četiri rubne općine u FBiH, gdje su uglavnom povratnici iz reda srpskog naroda i smatramo da Vlada RS-a treba da pokaže odgovornost kako prema jednim, tako i drugim osobama, izbjeglicama i povratnicima i da sa priče o brizi krene na djela i pokaže stvaran odnos prema svima. Isti su problemi bez obzira na nacionalnu pripadnost ovih populacija - kazao je Bratić.

Treći amandman je u okviru potrošačke jedinice ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, tekući grant dobrotvornom društvu Merhamet u RS-u, a traži se povećanje sa 70.000 KM na 270.000 KM.

- S obzirom na aktivnosti Merhameta i njegovih organizacionih jedinica na prostoru RS-a, smatramo da bi ovom podrškom značajno olakšali njihov rad i poboljšali status korisnika koji praktično žive na minimumu. U budžetu za 2021. godinu je usvojen iznos od 200.000 KM i mislim da je ovo sada više nego sramotno - dodao je Bratić.

Podsjetio je na rast cijena, sve veći broj osoba u stanju socijalne potrebe, te povećanje potreba za usluge Merhameta.

- To je minimum koje Vada RS-a treba da izdvoji. Korisnici Merhameta nisu samo Bošnjaci i Hrvati, nego i mnogi naši sugrađani Srbi. Prijedlog od 70.000 KM je nedopustiv. Tražimo da se poveća za 200.000 KM - kazao je.

Četvrti amandman je također u okviru potrošačke jedinice ministarstvo uprave i lokalne samouprave, za poziciju rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata.

- Povećati planirani iznos od 70.000 KM na 270.000 KM. Predložena sredstva su nedovoljna za rad ovih udruženja i organizacija koje se uglavnom bave sudbinama bivših logoraša, nestalih civila i civilnih žrtava i koja osim ovog granta nemaju druge izvore finansiranja. Stvarno nas zaboli odnos Vlade RS-a prema ovim kategorijama ljudi. Nemojte da to bude sadaka, nego planirajmo ove grantove u skladu sa potrebama da bi to imalo smisla - zaključio je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.