open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Bratimili se Općina Stari Grad Sarajevo i Karsiyaka Izmir
Općina Stari Grad Sarajevo u Bosni i Hercegovini ima ukupno 28 pobratimskih općina i gradova širom svijeta nakon što je u srijedu potpisala sporazum o bratimljenu s Općinom Karsiyaka Izmir iz Turske.
25.05.2022. u 14:54
get url
text

Općina Karsiyaka Izmir deseta je općina iz Republike Turske sa kojom je Stari Grad bratimljen, izjavio je ovo općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić tokom današnjeg potpisivanja sporazuma sa načelnikom Karsiyake Cemilom Tugayem.

- Načelnik Tugay i ja opredijeljeni smo da razvijamo naše odnose, da radimo na polju razmjene naših učenika i studenata, te kulturno-umjetničkih društava, ali i na drugim projektima. Naša saradnja dogovorena je za Dan državnosti BiH kada je načelnik Tugay učestvovao u paradi sa našim građanima i KUD-om Baščaršija kroz najužu jezgru i ovo danas je korak bliže ka našem povezivanju - dodao je načelnik Hadžibajrić.

Potpisivanju sporazuma u Općini Karsiyaka prisustvovali su i vijećnici Općinskog vijeća ove izmirske općine, te im je Hadžibajrić uputio poziv da posjete Stari Grad, te da zajedno rade na projektima od interesa za obje općine.

Tugay je istakao da je prilikom prošlogodišnje posjete Starom Gradu bio oduševljen gostoprimstvom, ali i projektima koje je vidio da su realizovani, te da je rado predložio Općinskom vijeću Karsiyake bratimljenje sa Starim Gradom.

- Znam da je načelnik Hadžibajrić tokom svojih mandata stekao zavidnu reputaciju i vidjeli smo da vas zaista narod puno voli. Rado bismo da sa nama podijelite svoja iskustva i da naučimo neke stvari od vas. Volio bih da naša saradnja ne bude samo na društvenom i kulturnom polju, nego i tehničkom i infrastrukturnom jer jedni od drugih možemo puno naučiti - izjavio je Tugay.

Dodao je da je nakon posjete BiH došao na ideju da u Karsıyaki otvore ured Bosne i Hercegovine i organizuju kurseve bosanskog jezika te, kako je kazao, da pokažu svom narodu koje su vrijednosti BiH.

- Ovo bratimljenje za Općinu Karsiyaka ima ogroman značaj imajući u vidu da je svojevremeno na čelu ove općine bio ugledni rahmetli Atila Kemal Baysak, koji je porijeklom sa naših prostora i do svoje smrti je obavljao funkciju počasnog konzula BiH u Turskoj - navode iz općine Stari Grad.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i njegov sin Atila Baysan, inače vijećnik u Općinskom vijeću Karsiyaka, te Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Nakon potpisivanja delegacija Općine Stari Grad sa načelnikom Karsiyake posjetila je mezar Zubeyde Hanim, majke Kemal paše Ataturka, Bulevar "Ahmeda Kemala Baysaka", čuveni Planetarijum u Izmiru, te Centar za starenje.

Karsiyaka je treća po veličini općina u Izmiru koji ima 30 općina, od toga 15 gradskih. Karsiyaka je centralna općina i ima 350.000 stanovnika. Godišnji budžet ove općine je 45 miliona eura. U periodu od 1994. do 1999. godine načelnik ove općine bio je Ahmet Kemal Baysak, koji je 1994. dodijelio predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću povelju za mir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.