open-navfaktor-logo
search
Nekompetentnost
Brčić pisala, Konaković tumačio: Kako je vlast u KS usvajala neustavne zakone i odluke
Struka ide u prvi plan. Poručio je to građanima Kantona Sarajevo (KS), čitajući svoj ekspoze pri preuzimanju funkcije, sada odlazeći premijer KS Edin Forto. 
24.02.2020. u 18:16
get url
text

Fortino izlaganje o povratku struke u Vladu KS sa oduševljenjem su dočekali njegovi ministri, prije svih nova ministrica pravde i Fortina stranačka kolegica Lejla Brčić.

Već nekoliko dana kasnije je Brčić očitala bukvicu federalnom premijeru Fadilu Novaliću, optuživši ga za "nepoznavanje Ustava FBiH". U narednih godinu dana se pokazalo da ministrica Brčić ne vlada baš najbolje Ustavom FBiH, te da se pravna struka očigledno izgubila negdje na putu do najavljenog povratka u Vladu KS.

Najprije je u pravnoj kuhinji ministrice Brčić pripremljen Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u KS, kojeg je Ustavni sud FBiH 18. juna prošle godine proglasio neustavnim.

Ustavni sud FBiH je, podsjetit ćemo, ocijenio da su tim zakonskim rješenjem proširene nadležnosti, prava i obaveze Ureda kojeg je osnovala Vlada KS.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH: Odredbe Zakona o provjeri imovine u KS su sporne

- Oblast koju regulira ovaj zakon su podaci o imovini "bliskih srodnika" i "povezanih lica" iz člana 4. stav 1.d) i e), a u vezi s članom 1. ovog zakona. Ta obaveza odnosi se i na dostavljanje podataka o imovini "bliskih srodnika" i "povezanih lica" nosilaca javne funkcije. Predložena rješenja u spomenutom dijelu Zakona su nepotpuna i neodređena, posebno u dijelu koji definira "povezana lica" (ili bilo koje drugo pravno ili fizičko lice koje je s nosiocem javne funkcije u ličnoj, političkoj, ekonomskoj ili drugoj vezi), jer obuhvata nepoznati i neodređeni broj lica koja bi se mogla dovesti u ličnu, političku, ekonomsku i drugu vezu s nosiocem javne funkcije – navodi se u mišljenju Ustavnog suda FBiH.

Uprkos činjenici da je kreiranje neustavnog zakona nešto što se nije moglo očekivati od nekog ko vraća pravnu struku u KS, javnost je ministrici pravde "progledala kroz prste". Međutim, vlast u KS, poznatija kao "šestorka", se potrudila da što prije ponovo razočara građane.

Već u septembru 2019. godine je Ustavni sud FBiH ocijenio da je Skupština KS prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS, Ustav KS, te Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.

Na usvajanju takvog autentičnog tumačenja je naročito insistirao tadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. Taj pravni debakl ga nije omeo da nekoliko mjeseci kasnije, skupa sa ministricom pravde, tumači Poslovnik o radu Skupštine KS i Ustav FBiH.

Nakon što se Konaković povukao sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine i nakon što je na tu poziciju "instalirao" stranačku kolegicu Danijelu Kristić, nova je skupštinska većina osporila tu rotaciju, te je na poziciju predsjedavajućeg izabrala Mirzu Čelika (SDA). Taj je postupak ministrica pravde, mašući pismom OHR-a, ocijenila kao kršenje zakona i "izvođenje puča" (video iznad, 15. januar 2020.).

- Nakon ovog očekujemo da se vratimo u pravne procedure i da idemo u smirivanje političke situacije u KS. Pozivam Izetbegovića, Komšića i Radončića da pozovu svoje zastupnike da poštuju Ustav jer nema ni pravne ni druge dileme ko je ovdje u pravu, ko je bio u krivu. Svako može pogriješiti, ljudski je griješiti. Ali treba da se ponašamo odgovorno – poručila je Brčić.

Konaković je otišao i korak dalje, pa se osjetio pozvanim da autoritetom profesora fizičkog tumači Ustav i procedure, te da zaplijeni skupštinski pečat.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH: Kristić nelegalno izabrana za predsjedavajuću, Konaković nije mogao glasati za nju

Međutim, Ustavni sud FBiH je ponovo u februaru ove godine utvrdio da je bivša skupštinska većina prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS i Ustav FBiH. U mišljenju Ustavnog suda FBiH navedeno je da je u izboru Kristić učestvovao i Elmedin Konaković, koji to nije mogao uraditi jer je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg.

Narod i Pravda, Naša stranka i SDP su tvrdili da je Kristić legalno izabrana i u skladu s procedurama, dok je Konaković čak tvrdio i da je ugrožen nacionalni interes Hrvata u KS osporavanjem izbora Danijele Kristić.

Umjesto da građanima uputi izvinjenje zbog gotovo jednomjesečnog "mrcvarenja" pogrešnim tumačenjima i blokiranjem promjene vlasti, Konaković je zažmirio pred odlukom Ustavnog suda FBiH, pa je počeo, jednako uspješno kao i Poslovnik i Ustav FBiH, tumačiti vanjsku politiku BiH i euroatlantske integracije naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.