open-navfaktor-logo
search
Ne podliježe oporezivanju
Brčko distrikt: Usvojena odluka o visini novčane pomoći uposlenicima uslijed rasta potrošačkih cijena
AUTOR: Fena
15.05.2024. u 12:47
get url
text
Na sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održanoj u srijedu usvojena je Odluka o visini novčane pomoći uposlenicima uslijed rasta potrošačkih cijena u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za 2024. godinu koja se ne smatra dohotkom od nesamostalne djelatnosti i ne podliježe oporezivanju. Visina novčane pomoći iznosi do 2.400 KM, a novčanu pomoć poslodavac može isplatiti do 31. decembra 2024. godine.
Na prijedlog Direkcije za financije donesena je Odluka o visini stope poreza za nekretnine u Brčko distriktu BiH za 2025. godinu. Visina stope iznosi 0,05 posto na poreznu osnovicu. Također, odobren je i Nacrt srednjoročne makroekonomske projekcije i fiskalne politike Brčko distrikta BiH za period 2025-2027. godina, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.
Na prijedlog Odjela za stručne i administrativne poslove usvojena je Odluka o dodjeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u iznosu 149.978,98 KM. Na prijedlog istog Odjela odobrena je tekuća donacija te je usvojen Program utroška sredstava za financiranje pacijentskih udruga Brčko distrikta BiH. Visina ukupnih sredstava za ovu namjenu po ovom Programu iznosi 40.000 KM. Minimalni iznos sredstava koji se može odobriti iznosi 1.000 KM, a maksimalni iznos 5.000 KM.
Članovi Vlade usvojili su Odluku o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih osoba koje se žele integrirati u lokalnu zajednicu. Također, usvojena je i Odluka o načinu raspodjele sredstava za realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja, sanacija / rekonstrukcija ratom oštećenih / porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH. Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodijeliti po jednom korisniku iznosi 27.000 KM.
Na prijedlog Odjela za privredni razvitak, sport i kulturu dana je saglasnost na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Meksičkih Država o obrazovnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji. Također, na prijedlog istog Odjela data je i saglasnost na Izvještaj o radu Upravnog odbora Turističke organizacije Brčko distrikta BiH za period od 15. marta 2023. godine do 31. decembra 2023. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.